Odarslövs kyrka utanför Lund. Foto: Linda Fridh/SVT

Lunds stift vill få kyrkorna att leva igen

Uppdaterad
Publicerad

I Lunds stift finns det 520 kyrkor. Hur Skånes och Blekinges, ja, landets alla kyrkor ska bevaras och användas i framtiden, diskuterades på en stor konferens i Lund i veckan.

Odarslövs kyrka i Skåne är nyrenoverad och fin. Men av det gamla inne i kyrkan finns bara psalmsiffrorna kvar. Här hålls det inte längre några gudstjänster. Istället möts besökarna av ett ljus- och ljudkonstverk.

– Man kan använda kyrkorna till mycket mer än vi gör. Det är rum som har så mycket kraft själva. Där har människor kommit med sina djupaste sorger och glädjeämnen i alla tider och det kan man fortsätta uttrycka på många sätt, säger Cristina Grenholm, kyrkosekreterare i Svenska Kyrkan.

– Man skulle kunna fylla kyrkor med övriga möten och sammankomster i samarbete med föreningar och lokala grupper. Det finns en stor potential i de här stora vackra rummen. Vi vill uppmuntra våra församlingar att ”reclaim the churches”. Försök fylla dem igen, säger Heikki Ranta, stiftsantikvarie i Lund.

Prickar av ljus lyser upp det gamla stengolvet i Odarslövs kyrka. Där sker inga gudstjänster längre men väl konstutställningar. Foto: Linda Fridh/SVT

Kyrkan i Odarslöv ligger kant i kant med Lunds supermoderna forskningsanläggning ESS. Den är avlyst sedan 2002 och är bara ett exempel på hur man kan bevara och förnya det kyrkliga kulturarvet.

– Det här är en jättestor och jätteviktig fråga. Det är ett arv vi har att förvalta. Men livet förändras och människorna är ju inte alltid där kyrkorna finns, säger Cristina Grenholm, kyrkosekreterare i Svenska Kyrkan.

Men passar kyrkorummet för vad som helst?

– Absolut inte. Det måste finnas en respekt för det som upplevs som heligt eller sakralt, säger Lunds stiftsantikvarie Heikki Ranta till SVT Nyheter i Skåne.

Bara psalmsiffrorna, en spegel och det gamla korset är kvar från kyrkans tidigare verksamhet. Foto: Linda Fridh/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.