Jonas Jakobsson testar AiDA-metoden. Personen som genomgår undersökningen andas i första steget in helt ren luft. I ett andra steg tar personen ett djupt andetag av luft som innehåller nanopartiklar. När personen sedan andas ut kan man räkna ut hur många partiklar som stannat i lungan.   Foto: Pressbild/Hanna Nicklasson

Ny metod för att upptäcka lungsjukdomen kol

Publicerad

Forskare vid Lunds tekniska högskola, LTH, har utvecklat en ny teknik som i ett tidigt skede kan upptäcka sjukdomen KOL. På så sätt kan sjukdomsförloppet bromsas i tidigt.

KOL är en sjukdom som ofta orsakas av rökning och som har påverkan på lungorna. Sjukdomen är en av världens mest dödliga och i Sverige är ungefär en halv miljon människor drabbade.

– KOL utvecklas långsamt och är en svår sjukdom att diagnostisera. Det finns inget direkt botemedel och det är därför viktigt att upptäcka sjukdomen tidigt, säger Jonas Jakobsson, aerosolforskare som nyligen disputerat med en avhandling i ämnet.

Jonas Jakobsson.

Tittar på partiklar

Den nya metoden som är framtagen av forskare på LTH tittar på inandade partiklar och hur de skiljer sig åt. Metoden som kallas AiDA, Airspace Dimension Assessment with nanoparticles, bygger på vetenskap om att nanopartiklar rör sig på ett förutsägbart sätt i luften.

Metoden grundar sig i att inandade nanopartiklar fastnar på olika sätt i en sjuk och i en frisk lunga. När man andas ut räknas partiklarna och på så sätt kan man få information om hur lungan mår. Inandningstestet tar ungefär 15 minuter.

– På så sätt får man en bild av lungans struktur, säger Jonas Jakobsson.

Ska kunna användas inom sjukvården

Tanken är att metoden i framtiden ska kunna användas inom sjukvården för att upptäcka KOL och andra lungsjukdomar.

– Det vi gör är nytt. Det finns tidigare besläktade tekniker, men de har haft nackdelar som gjort dem svåra att tillämpa praktiskt. Förhoppningen är att man med hjälp av den här tekniken ska kunna upptäcka sjukdomen tidigt och sätta in behandling som bromsar sjukdomsförloppet, säger Jonas Jakobsson, aerosolforskare.

Kroniskt Obstruktiv Lungsjukdom (KOL)

Visa

KOL beror vanligtvis på att luftrören blir inflammerade vilket försvårar andningen.

Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha KOL. En fjärdedel av dessa har aldrig rökt.

Fem vanliga symptom:

Andnöd vid fysisk aktivitet, täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, svår trötthet som inte går över vid vila och ofrivillig viktnedgång.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer