Foto: SVT

Så ska Kommunal få undersköterskor att byta jobb

Publicerad

Att söka jobb kan vara ett omfattande arbete. Nu vill halvmiljonfacket Kommunal förenkla detta för att öka rörligheten på arbetsmarknaden.

Bara en webbportal ska räcka för att vara aktiv på arbetsmarknaden, är tanken.

Jessica Lindström i Helsingborg är som undersköterska eftertraktad på arbetsmarknaden och skulle kunna välja och vraka bland jobbannonserna, men det har hittills varit krångligt.

– Vill man söka sju, åtta jobb så måste man gå in på lika många ställen för att skriva på, så det är mycket jobb och tar mycket tid, flera timmar, säger hon.

Pilotprojekt i Skåne och Blekinge

För att eliminera detta problem lanseras nu webbportalen Trampolin som ett pilotprojekt bland undersköterskor i Skåne och Blekinge. Och det är ett litet lundaföretag som anlitats av halvmiljonfacket Kommunal och som utvecklat systemet.

– Bakgrunden är att vi identifierade ett behov på grund av att det är så otroligt mycket administrativa trösklar för jobbsökarna idag. Vårt mål är ta bort dessa och korta tiden för folk som är mellan arbete, säger Philip Stankovski, vd för Auranest.

– Man skapar ju sin egen profil på Trampolin och där kommer sedan alla jobb som finns lediga, säger Jessica Lindström.

Verktyget utgår helt från arbetstagarnas behov och ska stärka deras position gentemot arbetsgivarna.

– Att vara rörlig på arbetsmarknaden på dina egna villkor har en extremt stor påverkan på din lön och dina andra villkor, säger Philip Stankovski.

Hoppas att det ska ge mer rörlighet och högre lön

– Vi ser ju gärna att detta kan bidra till en löneutveckling, säger Jessica Lindström som har blivit utsedd som en av de som ska missionera för detta karriärverktyg bland de skånska undersköterskorna.

– De är extremt eftertraktade på arbetsmarknaden, men de är också traditionellt sett  en trögrörlig grupp, och det vi gör här är att underlätta för dem att byta jobb, säger Philip Stankovski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.