Gågatan i Malmö. Foto: SVT Skåne

Så ska kunderna lockas tillbaka till Malmö centrum

Uppdaterad
Publicerad

I Malmö ökar antalet tomma butiker snabbt. Kunderna har ändrat beteende när de är i centrum. De handlar färre prylar och vill ha upplevelser i stället. Fastighetsägarna talar om en strukturomvandling.

Tomma butikslokaler finns nu såväl på Gustav Adolfs Torg som på gågatorna mitt i hjärtat av Malmö. Och sedan att par år har de ökat starkt i antal. Det råder en dragkamp om kunderna mellan innerstädernas butiker, internethandeln och nya och jättelika köpcentra. 

– Det vi ser är en strukturomvandling. Butiker som säljer sällanköpsvaror försvinner till förmån för mera upplevelsebaserade. Det kan till exempel vara livsstilsbutiker eller kaféer och restauranger, säger Anna Wiking, näringspolitisk chef hos branschorganisationen Fastighetsägarna.

Malmö

Omvandlingen ställer krav på  fastighetsägarna. På Södra Förstadsgatan mellan Triangeln och Södertull  gick de samman och utarbetade en strategi, som man menar har vänt utvecklingen.

Uteservering på skivaffären – kanske en vanligare syn när butikerna vill locka kunder på nya sätt. Foto: Johan Dernelius

Tomma butikslokaler trots bra lägen

– Vi har skapat en ”småstadsgata med storstadskvalitet”, som vi kallar det. Vi är fjorton fastighetsägare som har pratat oss samman, och vi arbetar nu tillsammans med kommunen för att skapa det vi vill ha. Det kan bland annat innebära att vi säger nej till vissa som vill hyra, säger Eric Sjöstedt, affärsområdeschef på fastighetsbolaget Vasakronan.

Men även om detta har hjälpt för just det stråket så kvarstår problemen runt omkring. På intilliggande Triangeln är det flera tomma butikslokaler trots det gynnsamma läget, där tusentals människor går förbi varje dag. Och i Caroli City i andra änden av centrum är i stort sett alla lokaler ut mot Östergatan tomma.

Höjda hyror spelat stor roll

I början av 00-talet höjdes butikshyrorna kraftigt i centrum. Det kan ha påverkat dagens situation, menar Paulina Prieto de la Fuente, doktor i stadsbyggnad vid Malmö Universitet.

– Ja det verkar spela en jättestor roll. Det finns en slags dröm om en småskalig handel, alltså med många små butiker. Men det är ju omöjligt när priserna är så höga, säger hon.

Men många fastighetsägare har köpt på en hög prisnivå och har investerat stora belopp i renoveringar.

– Jag tror att det är väldigt få butiksägare som inte vill ha sänkta hyror, och jag tror också det är få fastighetsägare som inte vill ha goda intäkter. Hyressättningen är alltid en affärsuppgörelse, och jag tror att fastighetsägarna är väldigt flexibla. Ingen vill ju ha tomma lokaler, säger Anna Wiking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malmö

Mer i ämnet