Stefan Sinteus presenterade projektet under måndagen Foto: SVT

Så ska skjutningarna i Malmö stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli svårare att delta i skjutningar och lättare att lämna ett våldsamt liv. Nu testar polisen en ny metod på Malmös gängkriminella.

– Med anledning av situationen i Malmö är tajmingen perfekt att vi nu är igång med operativa åtgärder, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Projektet ”Sluta skjut” sjösattes redan i förra veckan. Förlagan kommer från USA där interventionsstrategin, Group Violence Intervention, GVI, har varit effektiv.

– Det är viktigt för oss att förhålla oss till beprövad forskning och resultaten i bland annat USA har varit mycket goda, säger Stefan Sintéus.

Strategin går ut på att samla de ledande kriminella i staden och ställa dem öga mot öga med polis, kommun och åklagare men även brottsoffer, en religiös ledare eller andra som på något sätt berörts av skjutningarna. De erbjuds hjälp och får förklarat för sig att om de genomför minsta lilla kriminella handling så kommer alla tänkbara rättsliga åtgärder att vidtas.

Handlar om heder

Bakom strategin ligger den amerikanska kriminologen David Kennedy som för 20 år sedan undersökte vad som låg bakom de många skjutningarna i USA. Han kom fram till att mycket handlade om heder och utifrån det utarbetade han metoden.

– Vi sa: ”Vi vet vilka ni är, vi vet vad ni gör och samhället accepterar det inte”. Vi höll våra löften. Den som behövde hjälp fick det och våld möttes med gripanden, berättade han för SVT när han besökte Malmö 2017 för att föreläsa om metoden.

– Efter 20 år visar det sig att det är den mest effektiva metoden för att bekämpa det grova våldet.

Resultat av Group Violence Intervention, GVI, i USA:

  • Boston – 63 procent färre mord bland ungdomar
  • New Orleans – 32 procent minskning av mord bland gruppmedlemmar
  • Stockton – 42 procent färre skjutningar
  • Cincinnati – 41 procent sänkning av gruppinvolverade mord

Källa: polisen

Satsningen Sluta skjut är ett samarbete mellan bland annat polisen, Malmö stad, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet och är ett pilotprojekt inom GVI i Sverige. Projektet finansieras delvis av EU:s fond för inre säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.