Foto: TT/SVT

Så tågar partierna i Skåne på 1 maj

Uppdaterad
Publicerad

Det som kallas för arbetarnas högtidsdag hedras av minst 43 manifestationer i Skåne. Något som Magnus Wennerhag vid Göteborgs Universitet har funderat kring. Han har forskat på svenskt firande av första maj och han säger att det inte liknar andra länders.

– I Europa samlar man sig till stora demonstrationer i storstäderna snarare än på alla småorter som i Sverige.

S:

Hos Socialdemokraterna låter det lite annorlunda inför årets 28 manifestationer i Skåne första maj.

– Vi riktar oss inte till någon särskild grupp, vi vänder sig till alla som delar våra värderingar, säger Stefan Pettersson, ombudsman hos Socialdemokraterna i Skåne.

Årets huvudtema är ”Svenska modellen skall utvecklas-inte avvecklas” och Stefan Löfven besöker Landskrona och Malmö.

– Det finns ingen särskild anledning till att Stefan Löfven besöker just Skåne. Partiledaren brukar vara i någon av storstäderna, säger Stefan Pettersson.

V:

Vänsterpartiet demonstrerar på åtta platser i Skåne. Huvudparollen är ”Det är vår tur nu”.

– Det syftar på de missnöjda som stått vid sidan av den ekonomiska utvecklingen trots att det går bra för landet, säger Olof Norborg distriktsombudsman i Skåne.

LÄS MER: Här är alla demonstrationståg i Skåne

SD:

Sverigedemokraterna har valt att ha en kort demonstration på ett ställe i Skåne, Tomelilla.

– Det är ju egentligen en dag för vänstern, men vi kallar första maj en arbetardag och i en viss mening är vi det nya arbetarpartiet, säger Jörgen Grubb ordförande i Skånedistriktet.

– Att vi just har valt Tomelilla beror på att vi för tio år sedan hade en manifestation här och detta blir då något slags jubileum.

KP:

Kommunistiska Partiet demonstrerar på fem platser i Skåne varav Malmö brukar vara den största manifestationen.

Och i år får man besök av partiets ordförande Robert Mathisson.

– Vår frontparoll är ”Enade för Socialismen” följt av ”Nej till Nato” och ”Stoppa arbetskraftsinvandringen”, säger Malmöordföranden Nils Littorin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.