Johan Söderlin, Sjöbopartiet och André af Geijerstam, Sverigedemokraterna. Foto: SVT

Så vill SD ta makten i Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är det största partiet i Sjöbo efter valet och vill därför ha kommunalrådsposten.

– Vi släpper inte fram de andra om vi inte får vara med och bestämma, säger André af Geijerstam,  gruppledare för Sverigedemokraterna i Sjöbo. 

Hans parti fick 27,7 procent av rösterna i kommunalvalet i Sjöbo och blev därmed det största partiet före Moderaterna som fick 24,6 procent.

– Vi vill bilda ett styre här i Sjöbo tillsammans med Sjöbopartiet och kommer att bjuda in Moderaterna och Kristdemokraterna på diskussioner, säger André af Geijerstam.

Samtalen ska ske i nästa veckan, säger han och det finns en kravlista från Sverigedemokraterna.

Strid om kommunalrådsposten

– Vi har goda förhoppningar om att få till ett samarbete. Förutsättningen är att både vi och Sjöbopartiet ska ingå och att jag som gruppledare blir kommunalråd, säger André af Geijerstam.

Sjöbos nuvarande kommunalråd Magnus Weberg (M) säger att han inte vill föregripa Moderaternas gruppmöte på måndag 24 september.

– Då ska vi diskutera och lägga riktlinjer för vårt fortsatta arbete men att vi skulle ge upp kommunalrådsposten är inte aktuellt, säger Magnus Weberg.

Moderaterna ser andra alternativ

Magnus Weberg säger att Moderaterna i Sjöbo för samtal med samtliga partier i kommunfullmäktige och att de har haft ett valtekniskt samarbete med Sjöbopartiet den innevarande mandatperioden.

– Vi har ingen beröringsskräck för SD men att därifrån gå till ett samarbete är någonting helt annat, säger Magnus Weberg.

Sjöbopartiet som fick 4,8 procent av rösterna (partiet tappade 2,3 procentenheter jämför med valet 2014) väljer nu att stödja Sverigedemokraternas kandidat till kommunalrådsposten.

– Vi ser det ganska naturligt att hitta ett samarbete med SD eftersom de är det största partiet efter valet, och med några andra borgerliga partier, säger Johan Söderlin från Sjöbopartiet.

Kristdemokraterna och Moderaterna ska träffas under fredagen för att diskutera hur deras fortsatta samarbete ska se ut.

– Vi gick till val på att vi vill ha ett alliansstyre i Sjöbo liksom i regionen och det står vi fast vid, säger Lars Lundberg, gruppledare för Kristdemokraterna i Sjöbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjöbo

Mer i ämnet