Se skadegörelsen av Centerpartiets lokaler i Lund och Malmö i videon. Foto: Gunilla Fritze

Sabotage mot Centerpartiet i Malmö och Lund

Publicerad

På fasaden till Centerpartiets kontor i centrala Lund har något sprayat i rött ”Häng Annie Lööf” och i Malmö har fönsterrutor krossats och röd färg kastats in i lokalerna.

– Hur ska fritidspolitiker orka när någonting sådant här händer, säger Peter Olsson, verksamhetsutvecklare hos Centerpartiet.

Dagen efter misstroendeomröstningen i riksdagen är fasaden till Centerpartiets lokaler i Lund full av klotter. För fjorton dagar sedan utsattes kontoret i Malmö för vandalisering. Fönsterrutor krossades och röd färg kastades in genom ett krossat fönster.

”Vi ser mycket allvarligt på den vandalisering som nu drabbat både vårt partikansli i Malmö och Lund. Händelserna innebär inte bara en säkerhetsrisk för vår personal och våra förtroendevalda, det är också ett direkt hot mot demokratin” , skriver distriktsordförande Leif Strandberg i ett mejl till SVT Nyheter Skåne.

Hot mot demokratin: ”Släcker engagemanget”

På Malmökontoret arbetar Peter Olsson som verksamhetsutvecklare åt riksorganisationen.

– Man får inte svära i TV men jag tänkte en svordom när jag såg detta, säger han.

Innanför lokalens ytterdörr finns fortfarande rester av färg, fläckar på golvet och stänk som ser ut som blod på väggarna. Rutan i dörren är krossad.

Peter Olsson säger att Centerpartiet gjorde en polisanmälan efter skadegörelsen för fjorton dagar sedan.

– Majoriteten av alla förtroendevalda är fritidspolitiker. Då är det synd att man ska behöva utsättas för det här som kanske släcker det engagemanget. Då kanske vi inte får några politiker i framtiden.

Utreds som demokratibrott

Polisen har inlett en förundersökning av händelserna i Lund och Malmö.

– Det är väldigt allvarligt eftersom det är ett demokratibrott, säger Nima Heidarjan, tillförordnad gruppchef för demokrati och hatbrott i Skåne.

Han säger att det inte finns någon misstänkt i nuläget.

– Vi ska se om vi kan hittar vittnen och boende i området. Det blir lite spaningarbete, säger Nima Heidarjan.

Se skadegörelsen och vad förbipasserande tänker om den i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.