Frivilligorganisationer larmar om att fler ensamkommande tvingas sälja sex för att få tak över huvudet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt larm: Ensamkommande säljer sex i utbyte mot boende

Uppdaterad
Publicerad

Flera frivilligorganisationer i Malmö larmar nu om det blir vanligare att unga ensamkommande är så desperata efter att få tak över huvudet så att de inte ser någon annan utväg än att prostituera sig. SVT Nyheter har träffat några av de organisationer som möter dem ute på gatorna.

– Man ser ingen annan lösning. Man är enormt utsatt och får inte stöd från myndigheter. Man saknar boende, det börjar bli kallt och man behöver någonstans att sova, berättar Mira Björkegren från Ensamkommandes förbund i Malmö som ofta träffar de unga och får höra historier som många gånger påminner om varandra.

Mira Björkegren från Ensamkommandes förbund har mött många ensamkommande som känner sig tvungna att sälja sex för att få tak över huvudet. Foto: SVT/Anna Gjöres

Survival sex

Det kallas survival sex och handlar framför allt om unga män som säljer sig själva i utbyte mot tak över huvudet. Frivilligorganisationerna ser många olika situationer, men det är vanligt att de möter någon som erbjuder dem mat och boende och betalningen är sex, tillfälligt eller under en längre period.

– Det som jag får höra är framför allt att det handlar mycket om äldre personer och att man får bo hos personen och därmed blir utnyttjad under längre tid.

Ökning under senaste året

Andra frivilligorganisationer och myndigheter vittnar om samma sak.

– Det handlar om basala behov. Tak över huvudet och mat för dagen och det är det de blir erbjudna och känner sig tvingade att ställa upp på sex, säger Johanna Saunders på Röda Korset.

Johanna Saunders från Röda Korset berättar att antalet unga ensamkommande som känner sig tvungna att sälja sex ökar. Foto: SVT/Anna Gjöres

– Vi kan se att det ökar just nu i den här målgruppen. Vi ser det och vi hör desperationen.

Enligt Röda Korset är utvecklingen ett resultat av en förändrad migrationslagstiftning där det finns grupper som har hamnat mellan stolarna som faller utanför myndigheternas ansvar. Enligt Malmö stad finns det insatser för barn och för dem som har fått uppehållstillstånd, men de däremellan saknar rätt till ekonomiskt stöd och boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.