Bilden är en arkivbild. Foto: Johan Bävman/TT

Salmonellautbrott på skånska gårdar – tusentals grisar avlivade

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 5 000 grisar har avlivats i Skåne sedan flera gårdar drabbats av salmonellautbrott. Smittan har upptäckts på flera håll, och på en gård med storskalig produktion fick samtliga djur avlvas. – Det är ovanligt att det händer i den här utsträckningen, säger Mattias Espert som är grisbonde.

Salmonellan har upptäckts vid provtagning i samband med slakt. En gård har även spärrats av i väntan på att svar från provtagningen som gjorts på dess kontaktbesättningar i Halland och Blekinge meddelas.

– För den enskilda besättningen är det förödande, men grismarknaden i Sverige har jag väldigt svårt att tro skulle påverkas av detta, säger Mattias Espert som är grisbonde.

Han har själv haft salmonellautbrott på sin grisgård för tio år sedan. Han behövde aldrig avliva alla men trots det tog det hårt bland annat eftersom att han bara hade varit grisbonde då i fem år.

– Från att man har fått det tills man är igång i full produktion igen tar upp till fyra år, så det är lång tid som man går på halvfart, förklarar han.

Oklart hur smittan uppkommit

Det rör sig om både Salmonella Typhimurium och Salmonella Derby, vanliga i europeiska grisbesättningar. Hur smittan hamnat på de skånska gårdarna är dock fortfarande okänt. Trots det är Mattias inte särkilt orolig att få in smittan på sin gård.

– Vi har både ett enormt internt och externt smittskydd. Exempelvis när det kommer besökare, att de får andra kläder och skor. Det man kan skydda sig emot gör jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer