Salta kickar friskar upp Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Inströmningen av saltvatten i Östersjön var det största på tio år under december. På en månad forsade omkring 200 kubikkilometer vatten in från Kattegatt.

Det blåsiga vädret är goda nyheter för miljön i Östersjön. Hög havsvattennivå på Västkusten och låga nivåer i Östersjön innebär att det just nu strömmar in salt vatten genom Öresund och Bälten.

– Men för att det ska bli tydliga effekter i form av syresatt vatten krävs att de här förhållandena varar under en lång period i sträck, berättar SMHI:s oceanograf Örjan Bäck.

Och så var det under december. Under 20 dagar rådde ett ihållande lågt vattenstånd i Östersjön vilket fick salt vatten att strömma in.Totalt beräknar man att omkring 200 kubikkilometer vatten strömmat in. Inte sedan 1993 har man upplvet ett liknande inflöde.

– Vi är övertygade om att det innebär mätbara förbättringar,säger Örjan Bäck. Det kan vi få bekräftat när vårt mätfartyg som är ute just nu återkommer med nya data.

2003 var situationen liknande och 1993 strömmade ännu större mängder slatvatten in i Östersjön.

– Det är naturligtvis glada nyheter. Men tyvärr räcker det nog inte att den här situationen uppträder med tioårsintervaller för att Östersjövattenet ska få en långsiktigt förbättring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer