Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Restaurangägaren Camilla Eryilmaz säger att de kommer hålla stängt på grund av den planerade koranbränningen. Foto: Firas Razak Tuma/SVT

Nytt tillstånd för koranbränning i Malmö – restaurangägaren: ”Måste hålla stängt”

Uppdaterad
Publicerad

Salwan Momika, som bränt flera koraner runt om i Sverige, har fått tillstånd till ännu en koranbränning i Malmö på Lorensborgstorget under lördagen. Beskedet har skapat oro hos invånare och en restaurangägare som kommer hålla stängt.

– Vi måste tänka på säkerheten för personalen och gästerna, säger Camilla Eryilmaz som driver restaurangen Via Lorenzo.

Hon är också kritisk till att polisen inte informerat dem om tillståndet. Men polisen menar att det ska finnas en dialog.

– Grunden är ju att vi för dialog med de som är där och verkar där, utan att jag har hanterat det själv, säger Erik Åberg, tillförordnad chef för lokalpolisområde Söder.

Fick tillstånd i centrala Malmö

Förra helgen fick Salwan Momika avslag på sin ansökan om att få bränna koranen på Rosengård. Han sa då att han skulle genomföra manifestationen utan polisens tillstånd, vilket han inte gjorde.

Denna gång menar polisen att de gav tillstånd eftersom att ansökan gällde centrala Malmö.

– Det är högt ställda krav på att vi ska bevilja ansökningar. I dialog med sökanden har vi kommit fram till en plats, säger han.

Under helgen kommer polisen ha hög beredskap Malmö, säger Erik Åberg.

Polisen har bland annat beslutat att kameraövervaka Lorensborg och Rosengård med drönare. Beslutet på Rosengård gäller från den 29 september klockan 13.00 till den 4 oktober klockan 04.00. På Lorensborg gäller beslutet lördagen den 30 september mellan klockan 11.00 och 16.00.

I veckans Uppdrag granskning sa Salwan Momika så här om hans ansvar för det försämrade säkerhetsläget i Sverige:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här avbryts intervjun med koranbrännaren Salwan Momika av hotfulla samtal. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.