Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Huset fick saneras efter att den stora mängden kemikalier upptäcktes våren år 2018. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (3)
Visa alla (3)

Samlade på sig ett ton farliga kemikalier – ställs inför rätta

Publicerad

Den 60-åriga mannen förvarande nästan ett ton farliga kemikalier i anslutning till sin bostad utanför Hässleholm. Nu inleds rättegången där den misstänkta riskerar böter eller fängelse i flera år.

Våren år 2018 började det att brinna i ett uthus utanför Hässleholm. Räddningtjänsten larmades till platsen och upptäckte en stor mängd kemikalier. Minst 836 kilo av brandfarliga och explosiva ämnen hade bostadsägaren samlat på sig de senaste 20 åren.

– Om det skulle börja att brinna där igen så hade  ingen vågat åka dit och släcka branden, utan hela samhället hade fått evakueras, säger Lars Magnusson, åklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Skulle ”privatforska”

60-åringen är misstänkt för miljöfarlig kemikaliehantering, otillåten miljöverksamhet samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han säger i polisförhöret att han tänkte använda kemikalierna för att börja forska som pensionär.

Massor med kemikalier hittades i plastbackar i en container och i bostadshuset. Foto: Polisens förundersökning

Kemikalierna förvarade han i plastbackar i en container och i bostadshuset. Enligt ett utlåtande från Lunds universitet hade har den samlade mängden ”utgjort en stor fara för allmänheten och miljön”.

Nekar till brott

Den misstänkta mannen medger att han samlat på sig kemikalierna, men nekar till brott. Försvarsadvokaten Erik Johnsson vill inte uttala sig om brottsmisstankarna i nuläget.

Brandfarliga och explosiva ämnen fanns i lådorna. Foto: Polisens förundersökning

Ett flertal vittnen kommer att förhöras under den första och enda rättegångsdagen 29 januari. Då kommer också den tekniska bevisningen att presenteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer