Denna fråga har gäckat Sydvatten och deras leverantörskollegor NSVA och VA Syd. Inte minst sedan rasen i Bolmentunneln gjorde att skåningarna fick ersättas med Ringsjövatten – något som lett till att klagomålen ökat.
– Eftersom vi inte kan se några rimliga förklaringar så är frågan vad är det för någonting i systemen som gör att vi får de här effekterna, säger Kenneth M Persson, forskningschef på Sydvatten till Sydnytt.
Ett kanske inte helt otänkbart scenario är att problematiken finns i ledningarna, mer specifikt, i den hinna av mikroorganismer som alltid bildas där vatten rinner, så kallad biofilm. Och eftersom inga klagomål hördes när Bolmenvatten rann i rören, kan det vara så att dessa små organismer är olika beroende på vilken sjö vattnet kommer ifrån.
– Vi ska se om den här förändringen påverkar ledningsnäten, och i sådana fall, hur den påverkas, säger Kenneth M Persson.
För att finna svaret på detta tar nu Sydvatten, tillsammans med sina leverantörssyskon VA Syd och NSVA samt Lunds Universitet nu prover på dessa mikroorganismer. Både före och efter det att vattnet byts ut.
– Vi ska veta varför de här störningarna dyker upp så att vi vid nästa tillfälle inte behöver få några, säger Kenneth M Persson.