Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter erkänner att hon glömde bort testet, Nada Niming glömde det i byrålådan och Alexandra Branting Lund hade tyckt det känts bättre att göra testet hos en barnmorska. Foto: Johanna Holstein/Otto Johansson SVT

Samvetsfrågan: Gjorde du testet när det kom i brevlådan?

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s reporter Johanna Holstein fick hem HPV-testet i brevlådan men det blev liggandes. Sen gick provet ut och det slängdes. Hon är dock inte ensam, 60 procent av de 154 000 som fick hem testet i år har inte gjort det. Vi frågade kvinnor på stan i Lund om de gjort testet.

Sedan ett år tillbaka får alla kvinnor i Region Skåne i åldrarna 23-64 år hem ett provtagningskit i brevlådan i stället för en kallelse till barnmorska. Provtagningskitet ska testa för HPV (humant pappilomvirus) som i värsta fall kan leda till livmoderhalscancer.

Slängt tester för miljoner

Ungefär 40 procent av de som fick testet hemskickat under året har skickat tillbaka det – resterande har inte gjort det. Tillsammans har skånska kvinnor slängt tester för nästan 2,8 miljoner kronor.

Men från regionens sida är man ändå nöjd. Fler tar testet nu än som gick till barnmorskan när kallelsen kom. Frekvensen har ökat med fem procentenheter.

I klippet ovan erkänner SVT:s reporter sin egen miss och vi frågar kvinnor i Lund om de har tagit testet när det kom hem.

Halvering av antalet fall

Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer. Antalet fall har halverats sedan 1960-talet, till stor del tack vare regelbunden provtagning.

Nästan alla fall av livmoderhalscancer orsakas av HPV-virus som lett till cellförändringar.

Sedan hösten 2020 ingår även vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor.

Världshälsoorganisationen (WHO) arbetar för att livmoderhalscancer blir den första cancer som utrotas.

Källa: Region Skåne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.