– I början på februari så hittade vi ett listeriaprov i en kokt medwurst. Och som vår rutin alltid är så valde vi att stänga produktionen, rengöra och analysera var listeriabakterien kommer ifrån, säger Sara Hoff, kommunikationsdirektör på HKScan i Kristianstad.
Antalet fall av listeriainfektioner i Sverige har ökat de senaste månaderna enligt Folkhälsomyndigheten. Och flera av de smittade har infekterats av en likartad bakterie vilket talar för en gemensam smittkälla. Livsmedelsverkets huvudspår i nuläget är smörgåspålägg men hittills har man inte sett någon koppling mellan Scans produkter och de insjuknade personerna.
– Vi har daglig kontakt med Livsmedelsverket och vi har ett nära samarbete. Det ligger i allas intresse att man hittar den här nationella stammen och jag vet att det är många matföretag som jobbar med Livsmedelsverket i den här frågan för att spåra vart det kommer ifrån, säger Sara Hoff.
Gravida och äldre i riskzonen
Listeria är vanlig i naturen och kan även förekomma i vissa livsmedel men dör vid upphettning över 72 grader. Smittan är farlig främst för äldre, gravida och personer med nedsatt immunförsvar. Och hos dessa riskgrupper kan en infektion orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Men enligt Sara Hoff finns det ingen risk med att äta deras produkter.
– Jag tycker inte det eftersom vi hela tiden säkerställer våra produkter genom att ta prover på dem och ha en fortlöpande kontroll. Skulle vi hitta minsta avvikelse så tar vi alltid tillbaka det väldigt snabbt från marknaden, säger Sara Hoff.
Johan Hermansson
johan.hermansson@svt.se