• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Arkivbild på en schakal vid Skelettkusten i Namibia. Schakalerna i Afrika är normalt sett mindre, men aggressivare, än sina kusiner i Europa. Foto: Martin Bureau/AFP

Schakal bakom lammattack i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en vild schakal dödat ett tamdjur i Danmark. De senaste åren har hunddjuret regelbundet siktats i landet.

Gärningsdjuret är fortfarande på fri tass efter händelsen på södra Jylland i april, men baserat på ett dna-prov från det ihjälbitna lammet fastslår nu danska Miljøstyrelsen att det handlar om en guldschakal.

– Det är första gången vi har upplevt att en guldschakal har nedlagt ett tamdjur. Även vi är överraskade, säger Annette Samuelsen på Miljøstyrelsen till nyhetsbyrån Ritzau.

Setts flera gånger

Guldschakalen finns främst på Balkan, Mellanöstern och längre bort i södra Asien. Men den längtar uppenbarligen efter nordligare trakter. Sedan 2015 har den observerats flera gånger i Danmark.

Bland annat sköts en schakal av misstag vid en rävjakt på Jylland i februari i år. Men annars har djuret hamnat i skuggan av vargens återetablering i Danmark, som fått det mesta av uppmärksamheten i viltdebatten.

Ej synts i Sverige

Att döda guldschakaler är enligt danska regler för närvarande inte tillåtet.

– Om det visar sig att guldschakalen utgör ett ordentligt hot, eller stort problem för djurhållare, så kan det eventuellt bli aktuellt att tillåta skyddsjakt, säger Samuelsen till Ritzau.

Guldschakaler ligger mellan rävar och vargar i storlek. De är inte farliga för människor. Såvitt känt har djuret inte synts till i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.