Andrew Foreman, ansvarig för fåren på Skabersjö gård utanför Svedala, är på väg för att se till sina djur. Det är en stor besättning på niohundra djur som ska lamma i maj. Oron finns för det fruktade Schmallenbergviruset, men hittills har inget får smittats.
– Vi har inte fått det och jag tror det beror på att vi betäcker fåren i november när det är för kallt för att bli biten, säger Andrew Foreman. Men vi är alltid rädda för att får det här viruset eller ett annat som kan dyka upp närsom helst.
Schmallenbergviruset kommer från Europa och har fått sitt namn efter den stad i Tyskland där det först upptäcktes. I Sverige påträffades antikroppar mot schmallenbergvirus första gången hos tre kor i Blekinge i höstas.
Hittills har man trott att viruset enbart sprids med insekter, främst svidknott, och inte direkt från djur till djur. Men enligt helt färska uppgifter har man funnit virus även i tjursperma. Om det också innebär att kor smittas vid befruktning är dock inte klarlagt.
På Jordbruksverkets hemsida visar kartan hur många gårdar som smittats. När nu lamningssäsongen sätter igång uppmanar Jordbruksverket alla djurägare att rapportera in misstänkta fall. Redan nu strömmar det in fall av dödfödda och missbildade lamm. I England där Andrew tidigare jobbade är smittan ett stort problem.
– Förra året gjorde viruset stor skada i East Anglia ända ner till Devon. Många farmare hade viruset och det kostade dem mycket pengar.
Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att helt skydda fåren från viruset. Statens veterinärmedicinska anstalt håller just nu på att karlägga virusets genetiska bakgrund. Andrew Foreman hoppas på ett vaccin, men det kan dröja.
– Det är inte möjligt att undvika det om man inte ska stänga in fåren i november och december, säger Andrew Foreman. Det är inte naturligt för fåren. Ännu finns inget vaccin men jag hoppas att det kommer ett. Det skulle ge lugn för en fårfarmare.
Fakta Schmallenbergviruset
* Schmallenbergviruset sprids med insekter, främst svidknott. Det smittar idisslare med symptom som feber, diarré och minskad mjölkproduktion. Om ett moderdjur smittas i tidig dräktighet kan fostret komma att aborteras eller missbildas.
* Viruset upptäcktes första gången hos mjölkkor i Nordrhein-Westfalen i Tyskland sensommaren 2011 och har snabbt spritt sig över kontinenten. De första fallen i Sverige påträffades i Blekinge i oktober i år. Smittan är redan etablerad i hela Sydsverige och utmed Norrlandskusten.
* På grund av smittan stoppade Ryssland tidigare denna månad all import av nötkreatur och annan boskap från Sverige. Importstopp rådde redan tidigare från en rad andra europeiska länder.
/TT