Ulf Erlandsson (SD), Hässleholm, spred myter om afrikaners IQ. Foto: SVT/Skärmdump

SD-kommunalråd sprider myter om afrikaners IQ

Uppdaterad
Publicerad

Antirasistiska tidskriften Expo avslöjar att Sverigedemokraternas ledande kommunpolitiker i Hässleholm, Ulf Erlandsson, sprider rasistiska texter i sociala medier.

Ulf Erlandsson (SD) är ny förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Hässleholm.

Genom samarbete med Moderaterna har han blivit en av Sverigedemokraternas mest framgångsrika kommunpolitiker.

Tidskriften Expo har granskat Ulf Erlandssons aktiviteter på sociala medier och kan avslöja att han konsekvent spridit artiklar från högerextrema Fria Tider.

Låg IQ

I december 2015 ska han ha delat en artikel med rubriken ”Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras”.

I artikeln påstås att ”de största invandrargrupperna har ett genomsnittligt lägre IQ än etniskt svenska” och att befolkningen i ”många afrikanska länder” har så låg IQ att det skulle klassas som en ”kognitiv utvecklingsstörning”, skriver Expo.

Gillar nazistpodd

Enligt Expo ska ha Ulf Erlandsson ha spridit närmare 130 texter från Fria Tider på sin Facebook-sida och även ha ”gillamarkerat” en pronazistisk podd.

Sverigedemokraternas ideolog Mattias Karlsson har tagit avstånd från Fria Tider.

– Det är mycket möjligt att jag har delat något olämpligt och gillat något olämpligt. Det var en miss av mig att lägga upp något sådant. Det är ingenting som jag står bakom. Jag ber om ursäkt om någon har blivit kränkt, säger Ulf Erlandsson (SD).

Delar flitigt

En kontroll som SVT Nyheter Skåne har gjort av Ulf Erlandssons Facebook-sida visar att han flitigt delar artiklar från Fria Tider. Artikeln om afrikaners IQ har han gjort tillgänglig bara för sina Facebook-vänner, uppger Expo.

Ulf Erlandsson säger till SVT Nyheter Skåne att inte längre delar artiklar från Fria Tider och att han mest har delat artiklar om SD i opinionsmätningar samt uttalanden av Jimmie Åkesson.

Kan vara miss

Men det finns ganska många delningar som du har gjort som rör olika invandrargrupper. Varför delar du sådant?

– Det är delat för flera år sedan men visst, jag ska vara noggrannare med vad jag delar. Det kan ju vara en miss av mig.

Men hur skulle det kunna vara en miss att dela sådant gång på gång?

– Jag vet inte vad alla de här grejerna har varit så att det har väl gått i en hast. Men om någon har tagit illa upp och blivit kränkt så ber jag om ursäkt för det, säger Ulf Erlandsson (SD).

Ber om ursäkt

Artikeln med påståenden om afrikaners och olika invandrargruppers IQ kommenterar han på samma sätt.

– Jag har bara delat den och det var länge sedan nu. Är det någon som har blivit kränkt så ber jag om ursäkt. Alla har lika värde, så är det inte mer med det.

Tror du att afrikaner har lägre IQ än andra?

– Nej, det är väl bara en grej som jag delat för ett par år sedan. Det är en miss av mig. Det händer inte fler gånger.

Pronazistisk podd

Du ska också ha gillamarkerat en pronazistisk podd, enligt Expo.

– Det känner jag inte till, men det är så många sajter ute som florerar. Det kan jag ha gjort av misstag, säger Ulf Erlandsson (SD) till SVT Nyheter Skåne.

SVT har även sökt Sverigedemokraterna på riksnivå för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.