Bromölla kommunhus. Foto: SVT/Kristian Åkergren

SD lämnar styret i Bromölla – går i opposition

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Bromölla lämnar nu sina samtliga ordförandeposter i kommunen.

SD har styrt i minoritet i Bromölla, med stöd av M och KD, men meddelade i slutet av augusti att man inte längre vill leda ett minoritetsstyre, bland annat eftersom SD förlorat ungefär hälften av omröstningarna i Bromölla.

Dessutom avgick även kommunstyrelsens ordförade Eric Berntsson (SD) i augusti på grund av personliga skäl.

Vill kunna påverka

Ambitionen har varit att få till någon form av majoritetsstyre men detta har inte gått i lås. I ett pressmeddelande skriver SD Bromölla att partiet nu inte ser någon annan möjlighet än ”att låta andra partier få ihop en stark samverkan”.

Magnus Persson (SD) är kommunfullmäktiges ordförande i Bromölla, men han kommer nu att ställa sin plats till förfogande.

– Vi har verkligen velat få ihop ett majoritetsstyre där SD skulle vara med. Men vi har ju fått nej till det. Vi kan inte sitta kvar och styra en politik som vi inte kan vara med och påverka. Då väljer vi att gå i opposition, säger Magnus Persson (SD) till SVT Nyheter Skåne.

M vill fortsätta styra

Moderaterna i Bromölla har fört samtal med flera andra partier och kan tänka sig att fortsätta att styra kommunen om något annat parti är villigt att samarbeta.

– Men nu kan vi inte ta fler initiativ utan lägger pressen på Socialdemokraterna att få ihop en lösning, säger Mikael Efvermann (M), gruppledare för Moderaterna i Bromölla.

– Vi är inte överraskade att Sverigedemokraterna går i opposition nu, de har försökt få till samarbete med fler partier, men inte lyckats, fortsätter han.

Fortfarande en öppen fråga

– Det här känns inte bra men vi är fortfarande öppna för ett majoritetsstyre. Vi stänger inga dörrar. Frågan är fortfarande levande, säger Magnus Persson (SD), kommunfullmäktiges ordförande i Bromölla.

– Jag hade väl trott att de skulle fortsätta, säger Jenny Önnevik (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande i Bromölla.

Vad betyder det här avhoppet för kommunen?

– Det är klart att det påverkar både kommunen och kommuninvånarna. Just nu står vi utan styre i kommunen. Nu gäller det att se hur vi kan fokusera och komma framåt, säger Jenny Önnevik (S), som tillfälligt tog över ordförandeposten i kommunstyrelsen efter Eric Berntsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.