Så här såg tunnelbanekampanjen i Stockholm ut. Foto: TT

SD överklagar Skånetrafikens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna gillade inte Skånetrafikens beslut om att de inte får ha sin kampanj på bussarna. Nu överklagar man beslutet till Förvaltningsrätten.

– Självklart är det inte acceptabelt då det är inskränkningar på det fria ordet. Kampanjen är redan prövad hos JK (justitiekanslern) och godkänd där. Tjänstemännen gör en politisk tolkning och det är inte okej, säger regionråd Patrik Jönsson (SD).

Det var under tisdagen som beslutet kom att Sverigedemokraternas kampanj från tunnelbanan i Stockholm inte fick annonseras på Skånetrafikens bussar.

– Kollektivtrafiken ska uppfattas som en öppen och välkomnande miljö, både av resande och vår egen personal. Därför anser vi inte att en kampanj av detta slag passar in på våra bussar, sade affärsområdeschef Jan-Åke Bergmark på Skånetrafiken.

”Tittar bara om det är ett lagligt beslut”

Nu väljer Sverigedemokraterna att gå vidare i ärendet och överklagar beslutet till Förvaltningsrätten.

– Fria ordet ska gälla och det var inget kränkande i kampanjen. Den uppfattningen har vi, sedan får förvaltningsrätten göra en prövning, säger Patrik Jönsson (SD).

Om ni får avslag?

– Det skulle vara beklämmande. Vi vill få ut det och då får vi gå vidare med omformulerat budskap. I andra hand får vi rikta in oss på en annan kampanj, om skjutningarna och sprängningarna i Malmö.

Förvaltningsrätten kommer i första hand se över om Sverigedemokraterna har rätt att överklaga. Därefter om det är ett överklagbart beslut.

– Vi tar aldrig ställning om sakinnehållet är lämpligt i politiskt fattade beslut. Vi tittar bara om det är ett lagligt beslut, säger Håkan Wirén, chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.