Lindängenbor visar SVT:s Dold skotthålen efter provskjutningarna i garaget. Foto: Martin Brundin/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här provskjuter kriminella sina automatvapen

Flera garage i Malmö används av kriminella för att provskjuta vapen. SVT:s Dold har besökt ett garage på Lindängen där väggarna är sönderskjutna med automatvapen som Kalasjnikov.

Det är i ett garage under ett hyreshus på Lindängen i Malmö som kriminella vid flera tillfällen har provskjutit sina vapen. Hålen i väggarna vittnar om olika kaliber.

Kriminella kallar skjutningarna för ”träningsläger”. Där provskjuter de sina vapen för att lära sig hantera dem, för att känna hur det känns, berättar en ung Lindängenbo som vi kallar ”Ali”. Han vill vara anonym, men visar Dolds reporter runt i garaget.

– Det här, det kan vara Kalasjnikov, de som är större. Sen finns det ju mindre, 9mm som kommit i väggarna här, säger han.

– Och här är Sniperskott som har gått raka vägen igenom.

Ett av skotthålen i garaget på Lindängen. Foto: Martin Brundin/SVT

Polisen får flera samtal om provskjutningar

Provskjutningar är inget som är okänt för polisen.

– Det är ett känt fenomen, vi får en hel del samtal om det från boende, fastighetsägare och vaktmästare, säger Erik Jansåker, polisområdeschef för Söder i Malmö.

Det är inte bara på Lindängen som skotthål från vapen syns i garagen, utan de finns i många garage framför allt i Malmös socialt utsatta områden, berättar Erik Jansåker.

Han tror att det är samma personer som har varit inblandade i den senaste tidens alla skottlossningar i Malmö som provskjuter på väggarna.

– De tror väl att de kan stå där och skjuta i lugn och ro utan att någon gör någon iakttagelse.

Erik Jansåker, polisområdeschef för Söder i Malmö.

Kameraövervakning kan hjälpa

Polisen har inte gripit någon för att ha provskjutit vapen på offentliga platser, men Erik Jansåker menar att det finns saker de kan göra för att förebygga provskjutningarna.

– Kan man sätta upp kameraövervakning så hade det varit en del för att få bort provskjutningarna och annan kriminalitet.

Trots att det handlar om vapen som automatkarbinen Kalasjnikov eller AK-47, tror inte Erik Jansåker att det är någon fara för allmänheten.

– Jag förstår att det är oerhört frustrerande men det ligger i deras intresse att inte bli observerade och riskera att polisen dyker upp. Deras avsikt är att prova och de vill inte bli ertappade, säger Erik Jansåker.

Men om jag ska parkera min bil när de står och provskjuter så ertappar jag ju dem?

– Ja, men de har nog sett till att det finns någon vakt där. Som sagt det ligger i deras intresse att inte bli ertappade. Min bedömning att risken för allmänheten är ringa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer