Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Minh thuc Le Doan är rankad topp tio i världen i sin åldersgrupp. Foto: Julia Wiberg/SVT

Se sjuåriga schackundret från Lund utklassa SVT:s reporter

Publicerad

Sjuåriga schacklöftet Minh thuc Le Doan i Lund är rankad topp tio i världen i sin åldersgrupp. Hans mål är att bli bäst i världen – och att slå SVT:s reporter i en match.

Minh thuc Le Doan menar att han kan tänka ut åtminstone fem schackdrag i förväg. Hans styrka är att attackera och idolen är världsettan Magnus Carlsen.

– Min dröm är att bli en ”Grandmaster”, säger Minh thuc Le Doan, vilket är den högsta titel en schackspelare kan få.

Fena på piano

Förutom schack är han också duktig på matematik och tycker om att spela piano. Minh thuc Le Doan har till och med börjat komponera egna låtar efter bara fyra månaders pianolektioner.

I våras blev sjuåringen rankad topp tio i världen i sin åldersgrupp på Skåne Open. Då var han flera år yngre än de flesta han tävlade mot.

I höst ska han tävla i EM i schack. Tävlingen äger rum i Tjeckien och även där kommer han vara yngre än motståndarna. Sydsvenskan var först med att rapportera om Minh thuc Le Doan.

Se Minh thuc Le Doan utmana SVT:s reporter i schack i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.