Se bilderna från polska polisen – och företagets svar på vad som gått fel. Foto: Polska polisen/SVT

Second hand-företag i Malmö skickade osorterade kläder till Polen – utreds för miljöbrott

Publicerad

Björkåfrihet omsätter 100 miljoner kronor per år i second hand-försäljning. Den ideella föreningen marknadsför sig som miljökämpar. Men nu utreder Naturvårdsverket föreningen för misstänkt miljöbrott.

Naturvårdsverket fick i septemeber en anmälan från dess motsvarighet i Polen. Polska myndigheter hade då stoppat en lastbil med närmare 15 ton osorterade kläder, skor, läderbälten och plånböcker.

Transporten hade bristfälliga dokument. Klädavfallet skulle levereras till ett företag i Posnan i Polen som saknar tillstånd för avfallshantering. Lasten kom från Björkåfrihets lokaler i ett industriområde i Malmö.

Utreds som olaglig avfallstransport

Lasten togs i beslag av polska myndigheter och nu har Naturvårdsverket startat en utredning om olaglig avfallstransport.

Gesica Gunmalm är föreningschef på Björkåfrihet.

– Vi behöver se över vad som har hänt och vår hantering. För någonting har brustit här någonstans, säger Gesica Gunmalm till SVT Nyheter Skåne.

Stor export till Polen

Enligt Gunmalm exporterar Björkåfrihet stora mängder kläder till Polen men menar att kläderna brukar vara sorterade.

– I de flesta fallen, eller i alla fallen skulle jag säga, så är det inte på detta sättet, säger hon.

Naturvårdsverket vill inte kommentera fallet på grund av sekretess under utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.