Polisen i Malmö ser ingen koppling mellan ökade anmälningar om sexköp och pandemin. Foto: Firas Razak/TT

Fler sexköpare åker fast under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda sexköp har ökat i polisregion Syd. I fjol kom det in 142 anmälningar varav hälften kom från Malmö. Motsvarande siffra för 2019 låg på 99.

– Den här brottsligheten koncentrar sig främst till de större städerna eftersom det är där det största kundunderlaget finns, säger Jimmy Arkenheim, sektionschef utredningsenheten.

Polisen menar att ökningen kan bero på att polisen har kunnat frigöra resurser från andra ärenden för att jobba mer aktivt mot människohandel och prostitution. Men även för att polisen drivit två större ärenden.

– I ett av fallen är fyra personer är misstänkta för människohandel för sexuella ändamål. Den utredningen i sig har genererat ett väldigt stort antal anmälningar om brott mot sexköpslagen, säger Jimmy Arkenheim.

Sexannonser har ökat under pandemin

Polisen vet inte om det finns en direkt koppling mellan ökningen av anmälningar och pandemin.

– Vi kan se att antalet annonser på nätet har ökat och det följer vi ganska nogsamt. Men om det är kopplat till pandemin i sig det vet jag inte.

”Pandemin har tvingat hit kvinnor”

Noomi är en organisation som drivs av den ideella föreningen Hela Människan i Malmö. De arbetar med att stötta personer som blivit utsatta för prostitution och människohandel. Josefina är socionom i organisationen och menar att pandemin har drivit fler kvinnor till Sverige.

– Pandemin har tvingat hit kvinnor för att sälja sig för att de har blivit av med deras jobb i hemlandet eller att dem har hamnat i ekonomiska svårigheter, berättar hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.