Vindkraftverket och solpanelerna i Simris kommer stå för energiförsörjningen. Foto: EON

Simris blir helt självförsörjande på energi

Uppdaterad
Publicerad

Ett lokalt energisystem med el från vind och sol kommer försörja Simris och alla dess invånare, och tätorten är först i landet med att bli helt självförsörjande.

– Vi tror att folk framöver kommer vilja veta var energin kommer ifrån, säger Johan Aspegren, kommunikationschef för EON.

Sammanlagt rör det sig om 160 hushåll och företag som kommer få deras energi från lokal förnybar energi.

I Simris finns idag redan ett vindkraftverk och en solcellsanläggning. Utöver dessa kommer det att finnas ett batteri och ett reservkraftverk för att klara av en kontinuerlig försörjning.

– Batteriet laddas från vindkraftverken och solcellerna. I princip skulle man alltså kunna klippa bort den nationella elförsörjningen, säger Johan Aspegren.

Det kommer inte att göras i praktiken och i de fall något skulle gå snett kommer tätorten att snabbt kunna kopplas mot det nationella systemet.

Projektet beräknas kunna starta under det första halvåret av 2017 och kommer pågå i tre år för att sedan utvärderas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.