Bilden är ett montage Foto: TT

Simskola hittade död svärdfisk i Höllviken

Uppdaterad
Publicerad

En elev vid en simskola i Höllviken skulle ut och simma i havet och fick syn på något märkligt som flöt i vattnet. Det visade sig vara något för Öresund så ovanligt som en svärdfisk, det skriver Kvällsposten.

Det var under tisdagseftermiddagen som den märkliga upptäckten gjordes. Den uppskattningsvis 2,5 meter långa svärdfisken låg och guppade intill en stenpir som sträcker sig ut i vattnet intill Falsterbokanalen.

En simskolelärare ropade till sig alla i närheten som kom för att titta på det udda fyndet.

– Jag tänkte att hon menade en horngädda, det är ju också en stor fisk med lång näbb, men hon hade rätt, säger simskoletränaren Sylvester Sebastianson till tidningen.

Enligt en uppskattning som gjordes på platsen vägde fisken ungefär 70 kilo. Svärdfiskar är väldigt ovanliga i svenska vatten men det har förekommit besök genom åren. 2012 fastnade en drygt två meter lång svärdfisk i fiskaren Tony Larssons nät utanför Lomma.

Fakta: Svärdfisk (Xiphias gladius)

Den placeras ibland i en egen familj, Xiphiʹidae. Arten förekommer huvudsakligen i tropiska och mildtempererade hav, sällsynt i kallare hav, och uppträder under varma somrar längs Skånes och Blekinges kuster. Överkäks- och nasalben är förlängda till en lång nosutväxt, svärdet, som är tillplattat ovan- och underifrån. Svärdfisk blir normalt ca 2 m lång och nyttjas som sport- och matfisk.

Svärdfisk föredrar vattentemperaturer på 18–22 °C och kan därför dyka upp längs Sveriges västkust på sensommaren. Den jagar mest fisk men även räkor och bläckfiskar och använder svärdet på nosen för att bedöva sina byten. Det gör den genom att snabbt svänga huvudet från sida till sida i ett stim med bytesdjur. De byten som träffas av svärdet blir sedan lätta att fånga.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.