Sista Domusvaruhuset rivs

Uppdaterad
Publicerad

Skylten sitter kvar men inte länge till, för nu har rivingen av Sveriges sista Domusvaruhus börjat. Genom att varuhuset i Kristanstad rivs, försvinner också något som för många har varit mer än ett ställe att spendera pengar på.

Året är 1965. Ett nytt spännande varuhus där allt man kan tänkas vilja köpa finns under ett och samma tak byggs i Kristianstad. Och i nästan fem decennier skulle Domus komma att vara den givna samlingspunkten i stan.

– Jag är uppvuxen i Hässleholm och skulle man på lördagen åka till stan, då åkte man till Kristianstad. Där fanns allt, tyckte man på 80-talet och eftersom den mest centrala parkeringen var den vid Domus, blev det utgångsplatsen för allt, säger filmaren Magnus Rutberg.

Han gjorde nyligen dokumentärfilmen ”Vi ses på Domus!” om varuhuset och förstod då att Domus för många var mer än en plats att spendera pengar på.

– Jag förstod först inte att varuhuset var så viktigt. Folk gick till kundtjänsten för att få reda på all möjlig information. Till exempel var deklarationen skulle lämnas, säger Magnus Rutberg.

Lika viktig som varuhuset var den anslutande restaurangen.

– Det var ett stammisstället för många och det var enda restaurangen i Kristianstad där man kunde beställa en halv dagens lunch. För många äldre är det precis vad de orkar äta, säger Magnus Rutberg vars film gjordes för regionmuseets räkning.

Nu rivs Domus i Kristianstad. Det sista i sitt slag i Sverige.

– Jag tror att man kommer sakna huset först när det är borta. Då inser folk att det faktiskt har haft betydelse i deras liv, tror Magnus Rutberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer