Föreningen har ingen möjlighet att betala det vite som hotar, berättar Johanna Karlsson på Kontrapunkt.

Sista natten på Kontrapunkt

Uppdaterad
Publicerad

I natt var sista natten som 68 EU-migranter sov i föreningen Kontrapunkts lokaler i Malmö. Av brandsäkerhetsskäl ska sängarna bort, annars riskerar fastighetsägaren att få betala en halv miljon i böter.

När migrantlägret på Norra Sorgenfri i Malmö revs sent i höstas var det många EU-migranter som istället sökte sovplats i kulturföreningen Kontrapunkts lokaler i Malmö.

Där hade redan ett mycket stort antal asylsökande fått tak över huvudet under hösten.

Malmö stad har nu slagit fast att lokalerna inte är försedda med de nödutgångar och brandsäkerhetsanordningar som reglerna kräver.

– Högst 20 personer får sova i en ”brandcell”, påpekar Anton Broberg Holm, handläggare på stadsbyggnadskontoret i Malmö.

”Rör människors hälsa”

Att fastighetsägaren nu hotas av ett mycket högt vite, 500 000 kr, förklarar han med att ”läget är allvarligt”.

– Det rör människors hälsa och säkerhet, eftersom det handlar om brandskydd. Därför vill vi snabbt ha en rättelse.

För föreningen Kontrapunkt innebär hotet om böter att verksamheten nu måste läggas ner.

– Det finns ingen möjlighet att vi kan ta ett vite på den här astronomiska nivån. Det är ju till för att få oss att sluta, konstaterar Johanna Nilsson.

Även kyrkan stänger

Hon påpekar att Kontrapunkt har erbjudit över tusen asylsökande sovplats under hösten och sammanlagt 150 romer under vintern.

– Det handlar om människor som annars hade varit Malmö stads problem. Vi gör gärna det här jobbet. Men straffa oss inte för det.

Anton Broberg Holm talar om risken för hot mot EU-migranterna.

– Vi har haft med det i vår bedömning. Skulle nån vilja sabotera så innebär det stora risker när så många bor på så liten yta.

Senast 21 april ska sängarna vara borta. Johanna Nilsson på Kontrapunkt konstaterar att även Johanneskyrkan och kommunens natthärbärge nu stängt.

– De här människorna som är mest utsatta av alla får inte nån hjälp nånstans. Jag skäms över Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.