Sista stationen invigd i Tjörnarp

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 35 år så stannade ett tåg på Tjörnarps station i Höörs kommun på söndagen. Nu hoppas många bybor att byn ska få ett lyft.

Många bybor fanns på plats för att bevittna invigningen av stationen. En av dem var Tjörnarpsbon Bert Mellblom.

Vad tänker du en sån här dag?

– Jag tänker inte så mycket. Jag är snarare lätt gråtfärdig.

Jasså. Varför då?

– Vi har väntat på detta så länge. Det innebär ju ett lyft för byn. Verkligen.

 – Det är jätteroligt att detta äntligen har kommit till. Det har varit många turer fram och tillbaka men nu är det äntligen klart och det är så roligt, säger Björn Andreasson.

Pågatågsprojektet avslutat

16 pendeltågstationer har byggts på 4 år i norra Skåne och södra Småland.  I och med dagens invigning så är projektet avslutat. Nu är det många som hoppas att detta ska bli startskottet för det nya Tjörnarp.

– Det här är ett bra ställe att bo på med mycket tomtmark och goda möjligheter att expandera, Det här betyder väldigt, väldigt mycket, säger Björn Andreasson.

”Hoppas folk flyttar hit”

Anna Palm är kommunalråd i Höör:

– Vi hoppas att folk flyttar hit och stannar kvar så att skolan får vara kvar så att samhället på sikt kan utvcklas ännu mer med affärer, aktiviteter och fler företag.

– Jag tror att det betyder jättemycket faktiskt. Framförallt för hela kommunen också och jag tror att det kan betyda mycket att folk kommer hit igen och det byggs upp igen, säger Jim Gunnarsson.

Det är inte risk att ni politiker och folk i allmänhet har för stora förväntningar på vad en tågstation ska medföra?

– Det kanske man har på kort sikt men inte på lång sikt. Det är klart utvisat att det blir bara positivt för en bygd att ha en station, säger kommunalrådet i Höör Anna Palm.

– Så mycket folk har jag aldrig sett här. Inte ens en fjärdedel på en gång. Så får vi hoppas att lika många köar vid tågen sen, säger Bert Mellblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.