Görvel Fadersdotter Sparre låter uppföra slottet i mitten av 1500-talet.
– Det är en otroligt intressant kvinna, berättar Eva Roos Davidsson som är guide på Tourps slott.
– Hon kommer hit som nygift och får en son tillsammans med sin man och när hon blir änka, det är då hon börjar bygga det nya Torups slott som detta är.
Oroliga tider
Görvel Fadersdotter Sparre var Nordens rikaste kvinna vid den här tiden och hon började bygga Torups slott 1545. Med försvarstorn och tjocka murar som skulle stå emot kanonelden. För det var oroliga tider.
– Fru Görvel har ett annat syfte också, nämligen sin älskade son Nils. Det är hennes enda barn och det är för honom hon bygger slottet och där hon binder sin framtid så tragedin är ju total när Nils dör i pesten. Bara 13 år gammal.
Fru Görvel kommer aldrig över sorgen efter sonen och blir tvungen att lämna slottet men det sägs att hon lämnade kvar ett stort arv som skulle tillfalla sonen Nils. Eva Roos Davidsson:
-Och i största hemlighet, innan hon lämnar slottet så låter hon gömma det under ett av tronen- guld, silver, ädelstenar och så en mäktig förbannelse att vem helst som dristar sig till att ta skatten härisfrån ska drabbas av evig olycka och det sägs att hon fortfarande går omkring här och vaktar sin skatt.
Kornetten drunknade
Och den mest dramatiska händelsen vid Torup ägde rum på 1700-talet när inte ens adeln var simkunnig.
– Det är en vacker majdag 1775 då familjen Stjernbald har en stor bjudning här. 100-tals gäster är inbjudna bland annat fr Klågerup kommer familjen Trolle. Och det är unge kornett Fredrik Trolle, 18 år, hans två systrar och moster som tar sig förr att gör en roddtur, ute på den stora sjön som då omger slottet, och snart nog börjar farkosten svaja och den välter. Här står alltså 100-tals människor, föräldrarna också runt strandkanten och åser hur ungdomarna kämpar för sitt liv och sjunker under panikskrik djupare och djupare ner i denna dy. Till sist så är det bara händerna som syns i vattenytan och till sist försvinner de också och det är slut, berättar Eva Roos Davidsson.
Ett hem för adeln
Under snart 500 år har detta varit ett hem, en bostad för dansk och svensk adel men nu skrivs ett nytt blad i Torups historia. Den släkt som bott här sen 1812 flyttade ut den 2a maj och nu är det Malmö kommun som tar över.
Men vad som händer med slottet är ännu inte bestämt
– Jag önskar att man i någon form fortfarande kan berätta historien för folk är intresserade, avslutar Eva Roos Davidsson.