Sjöbo folkomröstade om flyktingar på 80-talet

Uppdaterad
Publicerad

I Sjöbo kommun drev centerpartisten Sven-Olle Olsson igenom en lokal folkomröstning om att vägra ta emot flyktingar i kommunen.

1987 skapade Sjöbo riksnyheter när kommunen tog beslut om att folkomrösta om huruvida kommunen skulle ta emot flyktingar eller inte. Med minsta möjliga marginal tog kommunstyrelsen beslutet att genomföra en folkomröstning och centerpartisten Sven-Olle Olsson, som drivit frågan, firade med blommor.

Nej-sidan vann

När folkomröstningen väl  genomfördes röstade drygt 65 procent av Sjöbo-borna nej till att kommunen skulle ta emot flyktingar.  Beslutet möttes av både glädjerop och skarpa protester. Bland annat kritiserades den och kritiserades bland annat av Centerpartiets dåvarande partiledare Olof Johansson.

Långt efterspel

Ett år efter folkomröstningen tog Centerpartiet beslutet att utesluta Sven-Olle Olsson och två andra medlemmar i Sjöbo efter att de distribuerat en broschyr med fascistiskt budskap i samband med folkomröstningen.

Många Sjöbobor blev också uppretade då de ansåg att deras hembygd förvrängdes och svärtades ner i mediebevakningen av folkomröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.