Fallet är det tredje på kort tid som rör sexbrott inom hemtjänsten i Malmö. Foto: SVT

Sjuksköterska åtalas – misstänks ha våldtagit patient i Malmö efter dubbel dos morfin

Uppdaterad
Publicerad

En man som jobbade som sjuksköterska inom omsorgen i Malmö åtalades under tisdagen för att ha våldtagit en kvinnlig patient i hennes hem, efter att han gett henne morfin och lugnande medel.

Mannen, som är i 40-årsåldern, är sjuksköterska och jobbade inom omsorgen i Malmö när han gjorde hembesök hos kvinnan i september 2022. Kvinnan, som hade stöd enligt LSS, var sjuk och led av svåra smärtor och larmade under natten efter personal. Det var då mannen kom hem till kvinnan.

Sjuksköterskan ska enligt åtalet ha gett kvinnan narkotiska läkemedel och därefter våldtagit henne genom att tvinga henne till ett oralt samlag.

– Jag menar i åtalet att han har utnyttjat målsäganden som varit påverkad av sjukdom och narkotiska läkemedel eller i vart fall förmått henne till det genom att allvarligt missbruka att målsäganden, såsom patient, stått i en beroendeställning till honom, säger kammaråklagare Pia Björnsson.

Mannen nekar till brott.

Slutade inom hemtjänsten

Enligt kvinnans vittnesmål ska han ha gett henne dubbel dos morfin och därefter genomfört våldtäkten.

Brottet ska ha ägt rum i september 2022 och kvinnan anmälde själv händelsen. I samband med det stängdes mannen av. Han avslutade kort därefter sin tjänst på egen begäran.

Kommunen har anmält sjuksköterskan till Inspektionen till vård och omsorg, Ivo, men ännu har inget beslut fattats.

Det är tredje fallet på kort tid som rör sexbrott inom hemtjänsten i Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter flera fall av sexbrott inom Malmö stads vård- och omsorg öppnar ministern för lagändring. Foto: Polisen/Per Sjöberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.