Sveriges första nationella cykelled Kattegattleden förlängs snart genom Skåne, med den nya Sydkustleden. Foto: Region Halland/TT

Skåne får ny led för cykelturism

Publicerad

Nästa år invigs en ny cykelled mellan Helsingborg och Simrishamn. Leden ska gynna besöksnäringen i hela regionen.

2019 invigs den nya Sydkustleden, en cykelled mellan Helsingborg och Simrishamn, via bland annat Landskrona, Malmö, Trelleborg och Ystad. Leden kommer att räknas som en nationell cykelturismled, och blir därmed den tredje i landet. Samtliga elva kommuner som leden passerar är involverade i satsningen.

– Det finns ett virrvarr av mer eller mindre bra cykelvägar i Skåne. Vi måste renodla dem, och göra det tryggt, säkert och trevligt att cykla i Skåne, säger Lina Jönsson, projektledare på Sydkustleden.

Binder samman cykellederna

Leden kommer att binda samman de befintliga cykellederna Sydostleden, som går mellan Växjö och Simrishamn, och Kattegattleden, som går mellan Göteborg och Helsingborg. Den nya, sammanhängande leden, mellan Göteborg och Växjö och via Skåne blir därmed 90 mil lång.

Den nya leden utgörs av befintliga cykelvägar, men som görs säkrare och skyltas upp på ett bättre sätt.

– Genom att parallellt satsa på vandringsleder och kanotleder ska Skåne bli en given destination. Det här ska gynna besöksnäringen, folkhälsoperspektivet och miljön, säger Lina Jönsson.

Mellan 2018 och 2029 ska 130 miljoner kronor satsas på cykelvägarna i regionen, bland annat ska cykel- och bilvägar separeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer