Skåne har flest akut miljöfarliga vrak. Foto: TT

Skåne har flest akut miljöfarliga skeppsvrak

Publicerad

Utanför Sveriges kust ligger många gamla skeppsvrak, varav flera är miljöfarliga. Skåne har flest akut miljöfarliga skeppsvrak, rapporterar P4 Kristianstad.

Längs landets kuster finns tusentals skeppsvrak. 300 av dem klassas som miljöfarliga och 31 som en akut miljöfara. Skåne har nio akut miljöfarliga skeppsvrak, vilket är flest i Sverige.

– Östersjön är hårt trafikerad och den mesta trafiken går igenom Öresund. Många av båtarna som sjunker hamnar i Skåne om de inte hamnar på andra sidan gränsen till Danmark eller Tyskland. Om det blir ett större läckage får vi en oljekatastrof när det driver in mot kusten, skadar fåglar och fiskar och är svårt att sanera. Men det vanligaste är ändå att vraken läcker lite i taget och då är det vrakens omgivande miljö som blir skadad, säger Frida Åberg, som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten till P4 Kristianstad.

Saneringen av akut miljöfarliga skeppsvrak kan komma att kosta mångmiljardbelopp. Inget av de skånska vraken finns med bland de tre som är först ut med att saneras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer