EU:s medicinmyndighet ,EMA, ska flyttas från London och flera europeiska storstäder slåss om att få 900 högkvalitativa arbetstillfällen till just sin stad.
Kampen har varit igång sedan början av året och på måndag ska det hela avgöras när EU-ländernas ministrar ska rösta fram vinnaren.
Fördelarna med att få myndigheten är, förutom de 900 arbetstillfällena, många. EMA får omkring 40 000 besökare varje år, vilket gynnar andra näringar. Dessutom kan internationella läkemedelsföretag lockas av att investera där EMA är placerad.
Att Sverige med Stockholm, och ytterligare 19 länder, vill vinna kampen om EMA är således inte konstigt.
”Sverige har en god chans”
– Jag tror att Sverige har en bra chans att vinna. Vår kandidatur upplevs som stark och det märker jag när jag rester runt i huvudstäder i EU. Med det sagt så vet vi att konkurrensen är hård, säger Chister Asp som leder Sveriges EMA-kampanj.
Han pekar särskilt ut de nordiska städerna Köpenhamn och Helsingfors, men även Wien och Milano som konkurrenter.
Skåne står i dansk hejarklack
Men Skåne väljer att heja på Köpenhamn.
– Ur en skånsk synvinkel är det tveklöst så att en placering av EMA i Köpenhamn gynnar Skånes utveckling mer, säger regionsrådet Henrik Fritzon (S).
Skånes inställning har knappast har väckt någon större förtjusning i regeringen.
– Det är ju en jättespeciell situation, sa Annika Strandhäll till TT i somras.
I Danmarks kampanjfilm skäms man inte för att visa upp den svenska splittringen. Malmösymbolen Turning Torso syns i filmen, och statsminister Lars Løkke Rasmussen lyfte fram närheten till södra Sverige som en del i sin marknadsföring.
Christer Asp medger att han skulle bli besviken om det visar sig att Köpenhamn vinner. Tvärtemot hur Henrik Fritzon skulle reagera.
– Jag skulle bli väldigt glad, säger han men tillägger:
– Oavsett om det blir Stockholm eller Köpenhamn så är en nordisk placering väldigt positivt.
EMA-flytten från London
EMA bildades 1995 och är placerad i London.
Myndigheten ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen och övervakningen av mediciner i EU.
EMA har upp mot 1 000 anställda, varav många högkvalificerade.
Myndigheten får cirka 36 000 besök varje år i samband med sin verksamhet.
När det blev känt att EMA skulle flyttas från London efter Brexit startade flera länder snabbt kampanjer. Nederländerna, Italien, Frankrike och Österrike är några av 19 länder som erbjuder plats.
Den 20 november ska EU-ländernas ministrar med ansvar för EU-interna frågor röstar om vilket land som ska få ta över EMA från Storbritannien.
I den svenska kandidaturen lyfter man fram att Sverige har en life science-sektor i världsklass, att EU:s smittskyddsmyndighet redan finns i Uppsala och att det svenska Läkemedelsverket är en viktig samarbetspartner för EMA.
Källa: TT/EU