– Rapporten visar tydligt att alla tjänar på att utrikesfödda akademiker får stöd i att få ett arbete som motsvarar deras utbildning. Inte minst de invandrade akademikerna, som får utnyttja sin potential. Kommunerna i Skåne kan både öka skatteintäkterna, frigöra enkla jobb och bidra till kompetensförsörjningen genom att satsa på invandrade akademiker, säger Daniel Lind, samhällspolitisk chef på Jusek.
Beräkningen som Jusek låtit göra visar att om utrikesfödda akademiker hade lika hög sysselsättning och ett jobb som motsvarar deras utbildning skulle statens finanser förstärkas med totalt tio miljarder kronor varje år. Uträkningen visar också att om de enkla arbeten som idag utförs av akademiker istället sköttes av personer med bara grundskoleutbildning skulle 34 200 fler personer ha jobb.
Enligt rapporten skulle insatserna för att hjälpa en akademiker med utländsk examen till rätt yrke kunna handla om att i första hand validera den utländska examen och komplettera utbildningar på högskolan. Sen är det viktigt att lära sig fackspråk och få tillgång till professionella nätverk.
– Hur etableringen av nyanlända hanteras kommer under lång tid att påverka svensk ekonomi. Vi vill uppmana kommunerna i Skåne att se till att det finns tillgång till yrkessvenska samt bygga upp nätverk kopplade till arbetsmarknaden för invandrade akademiker, säger Magnus Hedberg, vd på Jusek.
Var femte akademiker i Sverige är idag född i ett annat land, och en stor andel av dem har ett jobb som inte motsvarar deras utbildning eller är arbetslösa. Bland de utrikes födda i Skåne har 44 029 en högskoleutbildning som är minst tre år. Fördelas de tio miljarderna som finns att vinna på att akademiker får rätt jobb över landet skulle det innebära en förstärkning på 1,5 miljarder för Skåne. Vinsterna av detta skulle stor del skulle hamna hos kommunerna i länet i form av skatteintäkter.
Om forskningsrapporten
Rapporten har skrivits av Patrick Joyce, fil lic i nationalekonomi och verksam vid forskningsinstitutet Ratio.
Kalkylen bygger på antagna heltidslöner för akademikeryrken, yrken som kräver gymnasieutbildning samt enkla yrken. Uppgifterna är hämtade från SCB, samt Sacos lönestatistik.