Skåne – Regionen vill inte betala för pneumokockvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Pneumkockbakterier kan i allvarliga fall leda till döden. Trots att Skåne är hårdast drabbat i landet av penicillinresistenta pneumokocker och trots att vissa landsting valt att vaccinera alla barn mot bakterierna avvaktar Region Skåne.

Och det handlar om vem som ska betala.

Att dagisbarn ofta har snoriga näsor är de flesta vana vid. Men alla tänker kanske inte på att barnen kan bära på bakterier som i extrema fall kan vara dödliga. Varje år dör några barn i Sverige på grund av hjärnhinneinflammation som orsakats av pneumokocker. Salomon Schulman, barnläkare i Lund, har länge gjort sin röst hörd för att samtliga små barn ska vaccineras mot bakterierna.

– Man är rädd för hjärnhinneinflammation och de allvarliga konsekvenser sjukdomen kan ge. Fysiska och psykiska handikapp och i vissa fall till döden.

I flera länder ingår sedan länge pneumokockvaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet. Redan 2006 rekommenderade Smittskyddsinstitutet vaccination mot pneumokocker. I en del landsting har man tagit detta på allvar. De barn som föddes efter 1 juli förra året i Stockholm är skyddade och nyligen infördes allmän vaccination i Örebro och i Jönköpings län.

– Och de danska barnen som kommer över bron är skyddade. I Norge har man till och med kommit så långt att man har utvärderat och funnit att vaccinationen har varit väldigt framgångsrik, säger Salomon Schulman.

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet är Skåne hårdast drabbat i landet av penicillinresistenta pneumokocker. Ändå har Region Skåne valt att avvakta ett beslut från Socialstyrelsen som just nu utreder om vaccin mot pneumokocker ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet.

– Vi har avvaktat Socialstyrelsens beredning i frågan för att få reda på om man ser det här som ett bra vaccin och det har man kommit fram till att det är, säger Henrik Hammar, moderaternas ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

Men det är inte hela sanningen. Om Socialstyrelsen fattar ett beslut om vaccination i hela landet blir det staten istället för regionen som står för fiolerna.

– Det pågår alltid en diskussion om vem som ska stå för kostnaderna. Vår syn är att om Socialstyrelsen fattar beslut om en nationell insats så är det staten som ska betala, säger Henrik Hammar.

– Om administratörer och politiker anser att biologiska principer inte gäller för småskåningarna är det väl rätt ur deras synpunkt, men vi läkare tycker att man ska införa det här rätt omgående, säger Salomon Schulman.

Fakta: Penicillinresistent pneumokockinfektion

Denna typ av infektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till landstingets smittskyddsläkare.

Statistik från Smittskyddsinstitutet visar att Skåne under flera år ligger högst i landet gällande antalet rapporterade fall av penicillinresistent pneumokockinfektion.

Endast Gotland har fler fall per hundratusen invånare, men det låga invånarantalet i kommunen gör att de siffrorna blir missvisande.

Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.