På Tore Svenssons gård vaggar gässen omkring i ett stort och inhägnat område. De vippar med sin stjärt och ser ut att då och då lufta sina vingar.
– Det är behagliga och lätthanterliga djur, säger gåsfarmaren Tore Svensson.
Men de är också till sin fördel på tallriken.
– Jag flyttade från Malmö och började föda upp dem redan 1990 och det gjorde jag därför att jag tycker att gås är det bästa som finns att få, det är kungen bland fåglar.
Tidigare storindustri
Men det glesnar i leden bland de skånska gässen. I mitten på 1990-talet fanns över hundra svenska uppfödare.
– Idag är vi tre som kan leverera till butiker och restauranger.
I år sjönk antalet gäss hos Tore Svensson från förra årets 2500 till i år bara 300. Det beror dels på nedläggningen av ett företag som levererade gässlingar och dels på en exceptionellt varm sommar.
– Gässen slutade värpa i maj istället för normalt vid midsommar, säger Tore Svensson.
Stor efterfrågan
Efterfrågan på gås har inte minskat. Åtminstone inte på det österlenska gästgiveri som vi besöker. Särskilt inte i samband med helgens mårtensfirande.
– Jag har varit här i snart 26 år och vi har aldrig serverat så mycket gås som nu. Förra året beställde vi 950 kilo men i år 1200 kilo, säger Anders Cederberg som gärna vill kalla sig gästgivare.
Det är den billiga gåsen främst från Polen som håller på att konkurrera ut den skånska. I restaurangbranschen, dit de flesta gäss levereras, spelar ett inköpspris som är mindre än hälften en stor roll. För Anders Cederberg som får sina gäss från Munka-Ljungby är inte detta det viktigaste.
– Vi vet att de är uppfödda under goda förhållanden och det finns en allt större efterfrågan på närproducerat och ekologiskt.
Tore Svensson tror att den skånska gåsen, om den klarar sig kvar, blir en exklusivitet i framtiden.
– Så länge restaurangerna använder polsk gås så kan det inte vända uppåt, för det är där de största volymerna finns.