Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Borgruiner är perfekta utflyktsmål. De ligger vackert och tronar ofta på spännande berättelser, säger medeltidsarkeologen Anders Ödman, här vid Borgeby slott. I videon tipsar han om några av sina skånska favoritborgar. Foto: Hans Larsson

Skånes bortglömda borgar i nytt ljus

Uppdaterad
Publicerad

Skåne är en av Skandinaviens borgtätaste provinser, men många av de gamla befästningarna kan vara svåra att upptäcka i landskapet. I en ny bok visar arkeologen Anders Ödman vägen till ett 40-tal borgar från medeltid och renässans.

Ska man tro Ödman, docent emeritus i medeltidsarkeologi i Lund, är de ibland ganska blygsamma lämningarna efter borgmurar och vallgravar perfekta som utflyktsmål.

– De ligger ofta på vackra platser, med bra utsikt över trakten. Och så tronar de på många spännande berättelser. Det är åtminstone så jag har försökt välja ut de borgar jag berättar om, säger Anders Ödman.

Över 150 borgar och lämningar

Totalt finns över 150 borgar och borglämningar runtom i Skåne och Ödman gör ingen hemlighet av att han medvetet ratat några av de mer kända, som till exempel slotten i Häckeberga och Bäckaskog.

– De borgar jag jobbar med syns ibland bara som gräsbevuxna kullar. Detta eftersom de ofta inte klarat av sin primära uppgift, att skydda dem som byggde dem från framryckande fiendehärar och bränder, konstaterar Ödman. 

Se videon där Anders Ödman tipsar om några av sina skånska favoritborgar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.