Mikael Johansson är ordförande i Skånes Brukarförening. Foto: SVT

Skånes Brukarförening besvikna över förbudet

Uppdaterad
Publicerad

Många var besvikna över Läkemedelsverkets stopp för försök med medicinen Naloxon. Skånes Brukarförening befarar fler dödsfall till följd av överdos som hade kunnat undvikas.

Mikael Johansson är ordförande för Skånes Brukarförening som är en del av Svenska Brukarföreningen. Föreningen är en ideell organisation som jobbar med att stödja narkotikaanvändare av både illegala och legala preparat som har eller vill ha underhållsbehandling för sitt beroende. Mikael Johansson har själv upplevt överdoser och har sett hur närstående drabbas. Han har länge förespråkat införandet av medicinen Naloxon.

– Det hade betytt att alla som får en överdos har chans att överleva. Det är inte bara vården som skulle behöva Naloxon. Det skulle behöva finnas hos brukare, deras anhöriga och där brukare finns, säger Mikael Johansson.

Kommer att fortsätta jobba för ett införande

Skånes Brukarförening är högst angelägna om att Naloxon ska införas i Sverige. Mikael Johansson har tidigare deltagit i protestaktioner där man har delat ut Naloxon till missbrukare på Sergels Torg i Stockholm.

Han lägger ingen större vikt vid Läkemedelsverkets argument mot införandet av Nalaxon. Läkemedelsverket menar att det finns en stor risk att missbrukare ger nässprayet till andra missbrukare som överdoserat och som inte kan säga ja till medicinen.

– Vem skulle säga nej till att räddas till livet? Den som får det ligger ju där och dör. Den enda funktionen den har är att den räddar liv, säger han.

Undersöker andra lösningar

Nalaxon används som läkemedel i bland annat Norge och Danmark men den svenska lagstiftningen sätter käppar i hjulet för ett införande i Sverige.

– Det är ju en massa juridik och teknikaliteter som förhindrar. Vi kan inte förstå varför man inte kan göra som i Danmark eller Norge, säger Mikael Johansson, ordförande för Skånes Brukarförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.