Skånes farligaste miljöbomber

Uppdaterad
Publicerad

SKÅNE | Svevia har listat de 220 mest nedsmutsade områdena i Sverige, tio i varje län. Områdena är så kraftigt förorenade att det kan innebära mycket stor risk för människors hälsa eller miljön.

I Skåne handlar det om bland annat fd BT Kemi i Teckomatorp, Svalöv, Klippans läderfabrik i Klippan och Kristianstads gasverk.

Enligt Naturvårdsverket är cirka 80 000 områden i Sverige misstänkt eller konstaterat förorenade av tungmetaller och andra föroreningar. Men endast var fjärde område har riskklassats, vilket innebär att många är högriskområden utan att allmänheten vet om det. Enligt länsstyrelsernas bedömning är det troligt att cirka 1 300 områden finns i den högsta riskklassen.

Idag är det statliga anslaget till sanering av förorenade områden 500 miljoner kronor, vilket inte är tillräckligt enligt Marie Eriksson, chef för marksaneringen inom Svevia. Hon menar att det inte bara krävs mer pengar för den här typen av sanering. Även takten måste öka.

– I dag kan de ta mellan tio och 20 år från ett larm tills att ett förorenat område saneras, vilket inte är rimligt, säger Marie Eriksson.

Grundprincipen är att det i första hand är den som har förorenat ett område som också ska stå för saneringen. Problemet är bara att det på många platser inte finns någon att ställa till svars. När det gäller förorenade men attraktiva områden, till exempel vid kusterna eller storstäderna, finns det ofta privata intressenter som är villiga att betala för saneringen. Annorlunda är det i områden som inte är lika kommersiellt intressanta. Då återstår ofta bara staten.

Hela listan på de farligaste platserna

De tio mest nedsmutsade platserna i Skåne

Fd BT Kemi Teckomatorp

Klippans läderfabrik Klippan

Kristianstads gasverk

Bomgatan 8, fd kemtvätt Kristianstad

Industritomt Getinge, Eslöv

Sågverk och träimpregnering Björstorp Hässleholm

Takpapptillverkning Trebolit Trelleborg

Kemira Kemi Helsingborg

Midolprodukter Råå Helsingborg

Veberödsvägen fd kemtvätt Dalby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.