Gustav Olsson, musiechef på Kulturen i Lund. Foto: Lucas Sjögren/Kristian Åkergren

Så påverkas Skånes museer av corona

Publicerad

Coronapandemin har slagit olika mot skånska museer. Dunkers kulturhus i Helsingborg har fler besökare än vanligt medan Fotevikens museum i Höllviken nästan har blivit av med alla sina besökare.

Dunkers kulturhus i Helsingborg har precis som Österlens museum i Simrishamn fler besökare just nu än vad man bukar ha i juli. Båda museerna kopplar det ökade besöksantalet till att fler svenskar semestrar på hemmaplan.

– Trots corona så har vi just nu fler besökare än förra sommaren. Detta kopplar vi till fler som hemestrar, intressanta utställningar och osäkert väder, säger Fredrik Öjbro, tf avdelningschef Dunkerskulturhus.

Samma som tidigare

För Malmö museer har pandemin inneburit betydligt färre besökare än vanligt under våren. Men nu under sommaren har besökarna återvänt.

– Vi ligger just nu på 1000-1200 besökare per dag, vilket är ungefär vad vi brukar göra i juli, säger Attila Rostoványi, stabschef på Malmö museer.

Attila Rostoványi, stabschef på Malmö museer. Foto: SVT/Farida Ahmadi Högfeldt

Betydligt färre besökare

Men för en del andra museum ser det inte lika positivt ut. Fotevikens museum i Höllviken har liksom Glimmingehus haft betydligt färre besökare än vanligt under sommaren, trots att fler hemestrar.

– Vi har bara runt 30 procent av den besökarmängd vi brukar ha. Det har sett lite bättre ut på slutet men vi är långt ifrån vårt vanlig besökarantal, säger Björn M Jacobsen, museichef på Fotevikens museum.

Det samma gäller för Kulturen i Lund.

– Under våren var det nere på 30 procent av besöksantalet som vi brukar ha, men nu är vi uppe i 60 procent. De 40 procent som saknas är de utländska turister som inte kan komma i år, säger Gustav Olsson, museichef på Kulturen i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.