Har man tur kan man se knubbsäl på stränder och klippor. Foto: Bernard Mikulic

Hallands väderö – naturreservatet i Skånes utkant

Publicerad

Hallands väderö utanför Bjärehalvön har betydligt färre besökare än Skånes största ö Ven men denna coronasommar väntas ett uppsving.

Svenska kyrkan äger den lilla ön utanför Torekov. På en yta av tre kvadratkilometer finns många olika sorters natur. Mats Werner är tillsynsman på ön. Hans jobb är att se till både djur, natur och turister.

– Det är en mycket trivsam miljö att vistas i på dagarna. Folk på Bjäre har en relation till ön men den är nog inte så känd som andra öar i Sverige. Det är ju en oas som gränsar till vildmark i Skåne.

Skånsk sommar 2020
Hallands väderö tillhör Skåne trots namnet. Foto: Bernard Mikulic

Naturreservat med knubbsälar

Hallands väderö, som trots sitt namn ligger i Skåne, är klassad som ett naturreservat och har man tur kan man se knubbsälar som vilar på klipporna. På land betar både islandshästar och kor och håller landskapet öppen. Här finns förutom klippor och stränder också en bokskog som började växa upp under det dansksvenska kriget på 1600-talet.

Mats Werners jobb är att se till både djur, natur och turister på Hallands väderö. Foto: Bernard Mikulic

Under hundra år vågade ingen ha djur på ön på grund av krigen och den orörda bokskogen fick växa i fred. I nordväst står den nyrenoverade fyren.

– Förr i tiden tog man tillvara på mycket av båtarna som gick på grund på ön och det finns en dikt där man ber en bön om att släcka fyren på Hallands väderö för att det åter ska bli skattrester på stränderna, avslutar Mats Werner, tillsynsman på Hallands väderö.

Hallands väderö. Foto: SVT Grafik

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånsk sommar 2020

Mer i ämnet