Ronald Heu som bor i Malmö har gjort musiken till en arabisk film om Syriska flyktingar. Foto: Firas Razak

Skåning gör arabisk filmmusik

Uppdaterad
Publicerad

Många filmskapare från hela världen anlände idag till Malmö för att delta i en gränsöverskridande filmfestival. I Malmö Arab Film Festival förenas kulturer kring bioduken.

På fredagen startade den 9:e upplagan av Malmö Arab Film Festival. Och den har lett till flera nya samarbeten över nationsgränserna.

– Filmfestivalen har blivit en mötesplats för alla som bor i Skåne och inte bara för de som talar arabiska, säger grundaren Mohamad Keblawi.

Malmö Arab Film Festival har lyckats att skapa samarbete mellan Sverige och arabländerna och ett exempel på det är kompositören Ronald Heu från Malmö som har gjort musik till två arabiska filmer.

– Jag var inbjuden som kompositör för att träffa filmskapare. Då fick jag en syn på en film som inte var färdig som heter Tiny Souls. Jag träffade regissören till filmen och då blev jag involverad i den. Det tog två och ett halvt år tills filmen blev klar, säger Ronald Heu.

Fick komplimang i Jordanien

Filmen Tiny Souls handlar om tre unga syriska syskon som bor i ett flyktingläger i Jordanien. Det var storyn som fångade Ronalds intresse att göra musiken till filmen.

– Jag vill inte låtsas att jag kan arabisk musik men jag fick lite stämning och kryddor från den arabiska musiken. Jag fick en komplimang när jag var i Jordanien, en man var väldigt undrande över hur en svensk kunde fånga den arabiska själen i musiken. Det var otroligt fint att höra, säger Ronald Heu.

Malmö Arab Film Festival pågår mella 4-8 oktober. det kommer att visas 47 filmer från 27 olika länder på biograferna Panora och Royal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.