Foto: TT

Skåningar bra på att spänna fast sig

Uppdaterad
Publicerad

Andelen svenskar som använder bilbälte ökar och kvinnor är bättre än män på att spänna fast sig.

Låga bilbältessiffror på glesbygden bidrar dock till att Sveriges mål – högst 220 omkomna i trafiken – riskerar att missas nästa år. Och Skåne är ett av få län som når målet att minst 98 procent ska sitta bältade i bilen

I sin årliga rapport över svenskars bilbältesanvändning har trafiksäkerhetsorganisationen NTF gjort 350 000 observationer i landets samtliga kommuner.

Kvinnor bättre än män

I tätorter ökar bilbältesanvändning från 95 till 96 procent, främst tack vare medpassagerares växande benägenhet att spänna fast sig. Kvinnor är fortsatt bättre än män på att använda bilbälte – 98 mot 94 procent – och stora skillnader konstateras även i tätorter jämfört med på glesbygden.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftigt i landet, säger NTF:s generalsekretare Marie Nordén till TT.

Riskerar missa trafikmål

För att Sveriges mål om högst 220 omkomna i trafiken 2020 ska bli verklighet måste bilbältesanvändningen ligga på 98 procent. En siffra som endast Hallands, Jönköpings, Skåne, Stockholms, och Uppsala län samt Fyrbodalområdet i Västra Götaland uppnår.

Övriga län ligger klart under delmålsnivåerna. Värst är läget i Jämtlands och Norrbottens län, där endast 90 procent använder bilbälte.

– Vi måste se fler kontroller och öka polisens närvaro i trafiken. På platser utan kontroller struntar många i att använda de säkerhetsverktyg som finns tillhands, säger Marie Nordén.

”Måste prata bilbälte”

Olyckor i närheten av hemmet förblir vanliga och det är just under korta sträckor som många struntar i bilbältet, något som Marie Nordén tror bottnar i falsk trygghet, traditioner och ett ”förlorat decennium” utan informationskampanjer när det gäller bland annat alkohol i trafiken, traditioner, normer och beteenden.

– Vi börja prata bilbälte igen och förstå att den lilla detaljen räddar liv, annars missar vi 2020 års mål, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.