Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skåningar ”vaccinfiskar” för att undvika Astra Zeneca – vårdcentraler nedringda Foto: SVT

Skåningar ”vaccinfiskar” för att undvika Astra Zeneca

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på sitt favoritvaccin ringer skåningar till olika vårdcentraler runt om i Skåne för att boka tid för vaccination mot covid-19. 

– De flesta som hör av sig är rädda för Astra Zenecas vaccin och frågar om de kan få det vaccin de önskar någon annanstans, säger Anders Olin, medicinskt ansvarig läkare på Capiokliniken i Höllviken och Landskrona.

Det är en sorts ”vaccinfiske” som pågår i bland annat Skåne. Patienter, som är listade på en vårdcentral i sin hemkommun, ringer för att boka tid på andra orter där de tror att kön är kortare och där de kan få sitt favoritvaccin.

Vårdcentraler i Malmö och Trelleborg har till exempel fått patienter från Höllviken och Skanör-Falsterbo.

– Det som belastar vården mest just nu är att de ringer runt i sitt närområde och frågar var de tidigast kan få tid och vilket vaccin man har, säger Jeanette Klemensson, verksamhetschef för Capiokliniken i Höllviken och Landskrona.

Samma regler för alla

Många patienter är påstridiga och argumenterar för att de ska få det vaccin de önskar.

– Vi informerar om att reglerna är samma på alla vårdcentraler, eller bör vara det i alla fall, säger Anders Olin.

Det är för närvarande enbart personer över 65 år som vaccineras med Astra Zeneca i Sverige. Det har Folkhälsomyndigheten beslutat.

– Jag har haft covid och vill därför vänta med att vaccinera mig men om det blir panik kan jag tänka mig Astra Zeneca, säger Viveka Hedberg, som bor i Skanör.

Viveka Hedberg kan tänka sig Astra Zenecas vaccin om det blir panik. Foto: Gunilla Fritze / SVT

”Långa diskussioner”

På vårdcentralerna vet de inte långt i förväg vilket vaccin de ska få. Personalen kan därför inte ge patienterna ett klart besked när de ”vaccinfiskar”.

– De blir ofta långa diskussioner med de som ringer och jag kan förstå att det är komplicerat för den som inte är insatt, säger Anders Olin.

Han anser att det gått ut många och olika budskap från myndigheterna kring vad som gäller, framförallt kring Astra Zenecas vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer