Ny strategi ska få fart på det småskaliga fisket vid Östersjön. Foto: SVT

Skånsk kraftsamling ska rädda fisket

Uppdaterad
Publicerad

Från flera håll kraftsamlar Skåne nu för att rädda det kustnära fisket i Östersjön. Initiativet ”Östersjöfiske 2020” ska både påverka politiker och utveckla sätt för kustfisket att bli mer lönsamt.

De småskaliga, kustnära fiskarna i Östersjön för en tynande tillvaro. En allt större sälstam äter upp fisken och förstör redskapen. Samtidigt säljs den fisk som faktiskt tas upp till alltför låga priser. Men nu har flera olika instanser bestämt sig för att försöka råda bot på den dystra utvecklingen.

– Det traditionella sättet att arbeta fungerar inte längre, vi måste hitta på någonting annat, säger Johan Wagnström, fiskeridirektör på Länsstyrelsen i Skåne län.

Årlig konferens

Tillsammans med Lunds universitet och Simrishamns kommun har länsstyrelsen nu dragit igång ”Östersjöfiske 2020”.

– Vi ska hjälpas åt att driva den här frågan mot Jordbruksverket och mot regeringen, säger Karl-Erik Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Simrishamn.

Varje år kommer en det att hållas en konferens som samlar politiker, forskare, yrkesfiskare och policymakare för att tala om ämnet och lära av varandra.

– Vi ska också skapa arbetsgrupper som hjälper myndigheterna med förvaltningen och regleringen av fisket, så att det kustnära fisket inte slås ut, utan att det istället kan utvecklas och fungera, säger Fillippa Säwe, sociolog på Lunds universitet som forskat mycket om småskaligt fiske.

Hoppas på spridning

Även andra projekt får plats inom ramarna för ”Östersjöfiske 2020”, exempelvis sätt att göra fisken mer spårbar så att kunden kan se var den är fiskad. På sommaren fortsätter projektet ”Hemmahamn” som startade redan för ett par år sedan.

Alla aktörer inom initiativet är överens om att räddningen för det kustnära fisket inte är att skala upp ytterligare, med större båtar och fiskeområden.

– Vi tror istället att vi måste välja en ny väg och se till att fiskarna få skäligt betalt för torsken. Kanske fiska mindre, men till ett större värde, säger Johan Wagnström.

Förhoppningen är nu att ”Östersjöfiske 2020” ska engagera även på andra håll längs med Östersjökusten. Enligt Simrishamns kommun är redan Blekinge och Gotland intresserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.