Se barnens skulpturer i klippet ovan. Foto: SVT

Barn gör konst av skånsk lera på Österlen

Uppdaterad
Publicerad

Muralcentralen är en konstnärsduo i Skåne som arbetar med konstprojekt för och med unga. På Kivik Art Centre har de tillsammans med barn skapat en armé av lerfigurer. SVT:s kulturprogram Sverige har besökt dem.

Runt ett bord ute på den skånska landsbygden sitter barn och skapar små djur och figurer ur grova lerklumpar.

– Jag har gjort en liten mus som har ganska stora öron och en lång mun säger Frans Toresten.

– Detta är ett litet katthuvud och en utter,  en liten utter, säger Joni Jantze

Leran har plockats upp från de skånska åkrarna och fraktats till Kivik Art Center.

– Den gör vi skulpturer och figurer av som vi sen placerar ut på ett fält, obrända så att de så småningom regnar bort eller återförs till marken igen, säger Björn Carnemalm som är en av konstnärerna i Muralcentralen.

Möten som ger avtryck

Han och kollegan Ingrid Sandsborg arbetar med kollektiva konstverk och det handlar ofta om möten.

– Där man kan göra avtryck på sin miljö, säger Ingrid Sandsborg.

– Vi har till exempel  jobbat med barn från Djupadal  och Kroksbäck som är ett miljonprogramsområde som ligger bredvid Djupadal med sina villakvarter. Barn från olika områden möts och skapar kollektiva muralmålningar tillsammans på offentlig mark mellan skolorna, säger hon.

Lerfigurerna som barnen i Kivik har gjort ställs ut på ett fält under en stor ek och utgör så småningom en hel liten armé. Se hela Peter Wirens reportage i kulturprogrammet Sverige på SVT den 30 november eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.