2012 blev Jimmy Eriksson tysk mästare i Formel 3.

Skånsk racingtalang redo för nya framgångar

Uppdaterad
Publicerad

21-årige Tomelillaföraren Jimmy Eriksson, som förra året blev tysk mästare i Formel 3, har nu skrivit på för det brittiska stallet Status Grand Prix i GP3-serien.

Sydnytt träffade Jimmy Eriksson i höstas inför den klassiska Formel 3-finalen i Macao, som är ansedd som ett av de viktigaste skyltfönstren för racingtalanger som vill upp. Jimmy gjorde en stabil insats och körde upp sig från 17:e startruta till en slutlig 11:e plats.

Då hade Jimmy siktet inställt på en plats i GP2 eller Formel Renault, de två hetaste klasserna under slutmålet Formel 1. Han testade också för ett tjeckist Formel Renault-stall, men nu står det alltså klart att Jimmy kommer att köra en annan serie i år: GP3.

GP3, som i år får nya bilar och betydligt starkare motorer, har funnits i tre år och fostrat två lovande förare som i år kommer att göra debut i formel 1: Valtteri Bottas och Esteban Gutierrez. Serien avgörs i 16 lopp över 8 helger i samband med formel 1 – vilket innebär att Jimmy kommer att ha ögonen på sig från de största racingstallen, till skillnad mot Formel Renault som körs i separata evenemang.

– Jag är otroligt motiverad inför den här utmaningen, och inför chansen att få tävla i en klass som så uttalat är en del av huvudvägen mot Formel 1, säger Jimmy Eriksson i ett pressmeddelande:

– Jag hade en fantastisk säsong i Formel 3 förra året, och nu ser jag fram emot att bygga vidare på det tillsammans med Status Grand Prix under 2013. Teamet har ett bra rykte och har verkligen visat att de menar allvar med vårt samarbete, och med en ny bil på väg in i GP3 kunde timingen för den här satsningen inte ha varit bättre. Motoreffekten höjs från 280 till 400 hästkrafter, men framför allt kommer det att krävas en helt annan körstil än tidigare – och det kan bara vara positivt för mig som nykomling.

– Konkurrensen kommer att vara absolut stenhård, men det ska den vara på den här nivån. Jag är enormt laddad!

Uppdatering: Några dagar efter denna artikel skrevs utsåg Svenska bilsportförbundet Jimmy Eriksson till Årets bilsportare 2012.

HÄR kan du se Sydnytts inslag inför Macao, där Jimmy Eriksson återvänder till platsen där allting började: gocartbanan i Kristianstad.

Namn: Jimmy Eriksson

Bor: Tomelilla

Främsta merit: Tysk mästare i Formel 3 2012.

Aktuell: Kör GP3-serien för Status Grand Prix. Årets svenska bilsportare 2012.

Racingklasser: ”Kungaklassen” i motorsport heter Formel 1 och under den finns en rad instegsklasser. De viktigaste är GP2 och Formel Renault 3.5.

Därunder kommer klasser som GP3, Formel 2 och Formel 3 (som har en rad olika mästerskap världen över).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer